fallback

„Софарма имоти” АДСИЦ ще инвестира 9,8 млн. евро за две години

Освен чрез емитиране на акции, инвестициите в недвижими имоти ще бъдат финансирани и със заемни средства

17:23 | 12.06.06 г.

„Софарма имоти” АДСИЦ планира да инвестира общо 9,8 млн. евро за периода 2006-2007 г. Предвиждат се вложения по два основни проекта за строителство и изграждане на недвижими имоти с цел отдаване под наем в 80 търговски обекта в София, Варна, Бургас, Русе и други големи градове. Това показва информация от проспекта на дружеството, публикуван на сайта на БФБ-София. Първият проект е на стойност 5,2 млн. евро, които ще бъдат инвестирани в търговски обект за продажба на лекарствени средства. Срокът на реализация на проекта е 15 месеца, считано от май 2006. Вторият проект е на обща стойност 4,6 млн. евро, които ще се инвестират в складове за готови лекарствени форми. Срокът на реализация на проекта е 24 месеца със стартова дата октомври 2006 година.

В следващите 24 месеца „Софарма имоти” АДСИЦ, чийто капитал в момента е 500 хил. лв., ще финансира дейността си на три етапа. Първото увеличение на капитала ще започне на 19 юни и ще възлиза на 150 хил. лв. Средствата ще бъдат използвани за финансиране на първия проект. Второто увеличение в размер на 5 млн. лв. се предвижда да се извърши в средата на третото тримесечие на 2006 година. Средствата ще бъдат вложени за дофинансиране на първия проект. Третият етап от увеличението на капитала се предвижда за края на 2006 година и ще възлиза на 5 млн. лв. като средствата ще се използват за финансиране на двата проекта.

Освен чрез емитиране на акции, инвестициите в недвижими имоти ще бъдат финансирани и със заемни средства. Външното финансиране ще бъде под формата на облигационни емисии и/или банкови кредити. Предвижда се максималното съотношение на привлечените към собствените средства да бъде 2:1.

„Софарма имоти” АДСИЦ възнамерява да инвестира набраните средства предимно в качествени и доходоносни сгради с разнородно предназначение - търговски, индустриални, жилищни и офис сгради, както и в закупуването на парцели за бъдещо строителство. Дружеството ще инвестира в имоти в различни етапи на завършеност и развитие – от такива във фаза на строеж до имоти с утвърдена оперативна история.

Инвестиционните цели на дружеството предвиждат осигуряване на стабилно нарастващ текущ доход за акционерите и максимизиране стойността на техните инвестиции чрез инвестиране предимно в качествени и доходоносни търговски, индустриални, жилищни и офис сгради и активно управление на портфейла от активи. Освен това се планира ефективно разпределение на риска чрез структуриране на диверсифициран портфейл от недвижими имоти с разнообразно предназначение и местоположение.

Дружеството очаква за 2006 година активите да достигнат 11,929 млн. лв., а през 2007 – 18,524 млн. лв. Прогнозираната печалба за тази година е в размер на 770 хил. лв., а за 2007 – 3,454 млн. лв. В направените прогнози е отчетено и 90% разпределение на печалбата към акционерите.

Свързани компании:

Софарма имоти АДСИЦ(SFI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:08 | 13.09.22 г.
fallback