fallback

България има нужда от около 100 мотела

Страната ни е наситена с 4 - 5 звездни хотели, каза още Асен Чаушев, доцент във Висшия балкански колеж по туризъм в Банско на RINFOR

14:01 | 01.06.06 г.

България има нужда от около 100 мотела. От тях поне 50 могат да бъдат построени край София и по 2-3 - в по-малките градове. Това каза Асен Чаушев, доцент във Висшия балкански колеж по туризъм в Банско по време на строително-инвестиционния форум RINFOR. 
 
Според него това трябва да са 4-етажни сгради без асансьори при цена на легло от 15 -20 лева.
Страната е наситена с 4 - 5 звездни хотели, а цената на легло в София тръгва от 60 лева. За повечето българи това е скъпо, а и чуждестранните бизнесмени и туристи вече си правят сметка, посочи още Чаушев.
Като цяло обаче през следващите 5 - 10 години в България могат да се строят по 100 или 200 хотела годишно по черноморската ни ивица с дължина 400 км, като според Чаушев няма да се стигне до презастрояване. В резултат страната може да разполага с между 800 хил. и 1 млн. легла.
Основният проблем пред инвеститорите в хотели е, че нямат виждане за развитието на основните и допълнителните дейности. По думите на Чаушев престоят и задоволяването на туриста не трябва да се ограничава с удобствата за сън, а да се обръща внимание и на условията за хранене. Честа практика е в скъпи хотели с по 300 легла помещенията за хранене да са проектирани така, че да обслужват 30 човека, което е причина за големи опашки за закуска и отлив на клиенти, каза още той.
Според Георг Шлегел, директор „Развитие“ в Intercontinental Hotels Group, Германия, в България има голям потенциал за строителство на градски хотели, особено в по-големите градове. За него оптималният размер на хотелите е с 80 легла и категория на звездите 3 или 3 +. Значително внимание обаче трябва да се обърне на инфраструктурата и на възможностите за забавление на туристите в и извън хотела, особено ако страната ни иска да привлече по-платежоспособни туристи.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:22 | 05.09.22 г.
fallback