fallback

Анкета: Презастрояването по морето ще понижи цените на имотите

На това мнение са 30% от участниците в анкета на Investor.bg, не са малко обаче и тези, които очакват поскъпване

11:36 | 19.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

Прекомерното застрояване по Черноморието може да доведе до понижение в цените на имотите. Снимка: Корбис

Прекомерното застрояване и замърсяване по Черноморието най-вероятно ще се отрази негативно на недвижимия пазар в бъдеще, като цените на имотите ще отбележат спад. Това смятат 30% от общо над хиляда души, взели участие в анкета на Investor.bg.

Сред някои от основните мотиви за вложение в имоти по българското Черноморие е фактът, че спокойствието и красивата природа привличат туристи и кандидат-купувачи. Притегателната сила на морския ни бряг обаче едва ли ще бъде същата, ако той става все по-гъсто застроен.

В същото време почти същият дял от инвеститори (27% от запитаните) споделят мнението, че занапред цените на недвижимите имоти по Черноморието със сигурност ще се увеличават. Според тях повишението ще се запази и в дългосрочен план, което прави този тип инвестиция изключително привлекателна.

Други 22% пък са на мнение, че имотите по морския бряг са добра дестинацията за вложение на парите им, но само ако става въпрос за качествено и ново строителство. Като отлични се определят и перспективите пред парцелите и земеделските земи с добро разположение по Черноморието.

Повишение, но не дългосрочно, очакват 12% от участниците в анкетата. В скоро време се очаква успокояване на недвижимия пазар, като ценовите равнища ще се запазят стабилни. Това, от своя страна, ще осигури сигурност за вече направените капиталовложения.

Едва пет на сто от запитаните смятат, че „морските“ имоти ще поевтинеят. Според тази група отговорили обаче за това ще има друга причина, различна от най-популярното изразено мнение - че хотелските комплекси, ваканционни селища, заведения и др. са станали твърде много или че строителните работи в близост до плажове и на мястото на бивши къмпинги ще доведат до спад в интереса към подобна инвестиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:46 | 12.09.22 г.
fallback