fallback

Проект за ваканционен комплекс в Иракли получи кредитен рейтинг BB

Проектът е на Суис Пропъртис, като в него ще бъдат инвестирани общо над 7 млн. лв.

14:40 | 17.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

Проект за изграждане на ваканционно селище „Ривърсайд Вилидж” в местността Иракли на Суис Пропъртис получи първоначален кредитен рейтинг ВВ (стабилна перспектива) от агенция за рейтингови услуги Глобал Рейтингс. Агенцията е създадена през миналата година и е собственост на Елана холдинг, Софконсултинг и физически лица.

„Ривърсайд Вилидж“ е ваканционно селище от нов тип „Кондоминиум”. Такъв тип селища, наричани още „кондо” селища са многофамилните жилищни сгради или селища, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици.

На територията на ваканционното селище ще бъдат изграждани шестнадесет еднофамилни къщи и четириетажна сграда с апартаменти. Предвижда се изграждането на основната сграда да се финансира чрез банков кредит, а строежът на еднофамилните къщи - със собствени средства и приходи от продажби „на зелено”.

Общата стойност на проекта е 7,215 млн. лв., от които 61% ще бъдат осигурени от финансова институция под формата на банков кредит. Въпреки че строежът на ваканционното селище ще започне през май 2006 г. и ще продължи 12 месеца, вече са сключени единадесет договора за продажба.

Кредитни рейтинги са получили още и общините Баните и Чепеларе, уточниха от агенцията. Кредитните оценки са съответно BB+ (стабилна перспектива) и B+ (положителна перспектива).

Присъждането на корпоративен кредитен рейтинг отразява кредитоспособността или нивото на кредитен риск, т.е способността на рейтингования субект да покрива всички свои финансови задължения.

При дългова емисия кредитният рейтинг отразява текущото състояние и кредитоспособност на емитента по отношение на специфично финансово задължение, емисия или друг вид дълг. Високия рейтинг спомага пласиране на облигационни емисии и други дългови инструменти при максимално изгодни условия.

Оценката се фокусира върху способността и готовността на емитента да покрива навременно финансовите си ангажименти. Оценяват се всички показатели, имащи отношение към финансовата гъвкавост и стабилност на рейтингования субект като доходност, капиталова структура, парични потоци, необходимост от допълнително финансиране, ефективност на управлението.

Наличието на кредитен рейтинг осигурява идентификация на фирмата или организацията пред международните инвеститори и финансови институции, като основно предимство е, че повишаването на кредитния рейтинг с всяка една степен води до намаляване на лихвите по полученото финансиране, съответно намаляване на разходите за обслужването им.

От Глобал Рейтингс допълниха, че предстои приемането на наредба на БНБ за лицензирането на рейтинговите агенции в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:42 | 20.08.22 г.
fallback