fallback

Буенос Айрес вдига най-големия небостъргач в света

По предварителни изчисления общата стойност на мащабния проект ще достигне 3 млрд. долара

14:52 | 13.05.06 г.
Автор - снимка
Създател

Очаква се проектът да бъде завършен до 2016 г. Илюстрация: Bati Actu

Частен консорциум планира да построи в Буенос Айрес най-високия небостъргач в света, съобщи френско специализирано издание за строителство и архитектура. Проектът за високата над 1000 метра сграда е дело на архитекта от аржентински произход Хулио Торсело.

Небостъргачът ще се извисява на 200 етажа и ще е с 609 метра по-висок от досегашния проект за най-висока сграда в света – кула в Дубай, която трябва да бъде завършена през 2008 г.

Внушителната постройка ще бъде изградена на изкуствен остров на 5 км от Буенос Айрес в реката Рио де ла Плата, която се влива в Атлантическия океан. Шестоъгълната платформа на кулата ще е на площ от 66,66 хектара върху обща основа от 400 хектара. 333,33 хектара са предназначени за комплекс, съставен от шест платформи, които ще представляват континентите, а идеята е сградата да се превърне в „международен комуникационен център“. На първите 25 етажа от небостъргача ще има хотел, от 25-ия до 50-ия етаж ще са разположени жилищни площи с охрана и обслужващ персонал, до 75-ия са предвидени апартаменти без допълнителни екстри. До 125-ия етаж ще са разположени лукозни мезонети, а след тях до върха на кулата е пространството за офис площите.

Според архитекта инсталирането на 400 слънчеви пана ще направи сградата независима в енергийно отношение. По предварителни изчисления общата стойност на мащабния проект, който ще бъде завършен до 2016 г., ще достигне три милиарда долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
fallback