fallback

Елана Фонд за Земеделска Земя с най-голяма печалба от фондовете за земя

Фондовете са в процес на закупуване, окрупняване и отдаване под наем на земеделската си земя, както и нови увеличения на капитала, с които ще финансират инвестиционните си проекти

09:21 | 04.05.06 г.

Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ отчита най-голяма печалба за първото тримесечие на 2006 г. от фондовете, инвестиращи в земеделска земя, показват данните от отчетите, предоставени на БФБ-София.

За първите три месеца на годината Елана Фонд за Земеделска Земя има 44 хил. лв. нетна печалба, докато Адванс Терафонд АДСИЦ и Фонд за недвижими имоти АДСИЦ са съответно с 12 и 38 хил. лв. в плюс.

Според анализатори фондовете са в процес на закупуване, окрупняване и отдаване под наем на земеделската си земя, както и нови увеличения на капитала си, с което ще финансират инвестиционните си проекти. Според закона за дружествата със специална инвестиционна цел, тези компании разпределят като дивидент не по-малко от 90 на сто от печалбата за финансовата година.

Преди седмици приключи увеличението на капитала на Адванс Терафонд, но новите акции все още не се търгуват на пода на борсата. Към момента капиталът на фонда е 11,05 млн. лв., а притежаваните земеделски земи надхвърлят 80 хил. дка.

До 9 юни на пода на борсата се търгуват правата за участие в увеличението на капитала на Фонд за недвижими имоти АДСИЦ, като за момента постигнатите цени са между 0,07 и 0,11 лв. За годината ръководството на фонда планира да закупи 40 хил. дка земя, като по последни данни има над 7300 дка.

Трето увеличение на капитала планира и Елана Фонд за Земеделска Земя, но конкретната дата за стартиране на търговия с правата все още не е обявена от Държавен вестник. За записване ще се предложат 19 931 843 права. Срещу всяко право ще могат да се запишат 2 акции, като емисионната цена ще е 1,25 лв.

Елана Фонд за Земеделска Земя вече притежава 70 хил. дка земеделска земя, а след приключване на финансовата 2006 г. ръководството ще стартира процедура по присъждане на кредитен рейтинг на фонда от някоя от трите големи световни агенции за кредитен рейтинг.

От понеделник стартира търговията и с ново дружество, което инвестира в земеделка земя. Това е Булленд Инвестмънтс, притежаващо вече 3300 дка, като в скоро време се очаква на пазара и Фонд за Земеделска Земя Мел Инвест АДСИЦ.

Свързани компании:

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:14 | 26.08.22 г.
fallback