fallback

Фондовете за земя в България притежават над 160 хил. дка

Според наблюдатели пазарът на земя в България се отличава с динамичност и атрактивност, което ще привлече и нови играчи

15:56 | 27.04.06 г.

Все повече дружества се насочват към инвестиции в земеделска земя. Снимка: Investor.bg

Акционерните дружества със специална инвестиционна цел притежават над 160 хил. декара земеделска земя, показват изчисленията на Investor.bg.

С най-големи покупки към момента е Адванс Терафонд АДСИЦ, притежаващ 80 хил. дка земеделска земя, докато по данни от преди 10 дни Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ има 70 хил. декара.

Двата фонда са и основните играчи на пазара на земя към момента. Днес от Адванс Терафонд съобщиха, че успешно е приключило третото увеличение на капитала, с което регистрираният капитал на фонда ще бъде 22 086 729 лв. В подписката са участвали 626 физически и 59 юридически лица.

Трето увеличение на капитала планира и Елана Фонд за Земеделска Земя, но конкретната дата за стартиране на търговия с правата все още не е обявена от Държавен вестник.

За записване ще се предложат 19 931 843 права. Срещу всяко право ще могат да се запишат 2 акции, като емисионната цена ще е 1,25 лв. По думите на Веселин Петров, член на СД на Елана Холдинг, към момента капацитетът на фонда е 25 хил. дка земя месечно, а около 70% от капитала е притежание на институционални инвеститори.

И двата фонда планират да използват набраните средства за нови покупки на земеделска земя.

С над 7300 дка земеделска земя към момента разполага и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ. Инвестиционната програма на фонда за 2006 г. предвижда закупуването на 40 хил. дка земеделска земя. Дружеството е в процес на увеличение на капитала си до 60,45 млн. лв., като днес правата му се търгуваха на нива от 0,07 и 0,09 лв.

Срещу всяко придобито право може да се запишат две от новите акции на фонда по номинална стойност 1,00 лв. и емисионна цена – 1,25 лв.

Булленд Инвестмънтс е най-новото дружество, което инвестира в земеделски имоти. Преди седмица книжата от увеличението на капитала на фонда бяха вписани от КФН с цел търговия на регулярен пазар на ценни книжа. Към момента фондът разполага с 3 хил. дка земя, но по сметките му вече са постъпили и средствата от увеличението. През май се очаква и ново увеличение, сподели за Investor.bg изпълнителният директор на фонда Валентин Карабашев.

Според наблюдатели пазарът на земя в България се отличава с динамичност и атрактивност, което ще привлече и нови играчи, като регистрирания наскоро Фонд за Земеделска Земя Мел Инвест АДСИЦ. Едва 1,7 на сто е общият дял на дружествата със специална инвестиционна цел от капитализацията на борсата, пък сподели преди дни изпълнителният директор на Феърплей Пропъртис АДСИЦ Маню Моравенов.

Свързани компании:

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:40 | 27.04.06 г.
fallback