fallback

Елана Фонд за Земеделска Земя купи 30 хил. дка за месец

Активно се обсъжда идеята за частично листване на фонда на AIM през 2007 г., споделя пред Investor.bg Веселин Петров

15:45 | 18.04.06 г.

Снимка: Corbis

За малко повече от месец Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ е закупил 30 хил. дка, с което притежаваните имоти от фонда се увеличиха до 70 хил. дка. В това число влизат и земите, които в момента са в процедура по прехвърляне на собствеността и вписване в съответните регистри, каза за Investor.bg Веселин Петров, член на СД на Елана Холдинг.

Над 90% от закупената земя е концентрирана в осем области в Севeрна България. Средната цена, с всички включени разходи по придобиването й, в зависимост от категорията на земята и големината на парцелите е около 170- 180 лв. на декар.

Според Петров „до 30 юни 2006 г. целият настоящ капитал от около 23,5 млн. лева ще бъде напълно инвестиран в земя. През юли ще бъдат на разположение набраните средства от третото увеличение, което ще позволи инвестиционният процес да продължи без прекъсване.“

Средствата от настоящото увеличението (около 50 млн. лева) ще бъдат окончателно инвестирани в земя до януари 2007. Елана Фонд за Земеделска Земя планира и четвърто увеличение на капитала в началото на 2007 г. в размер, близък на настоящия.

„Мащабният ни инвестиционен план не е самоцел, а е породен от факта, че притежанието на критично голям обем земя значително облекчава процеса по успешната й бъдеща комасация. Чрез две отделни увеличения съкращаваме времето, в което набраните средства ще бъдат инвестирани в земя,“ споделя Веселин Петров.

„В плановете си отчитаме и покупателния ни капацитет, като благодарение на вече едногодишната ни дейност успяхме да изградим стройна и устойчива структура от регионални представители по места. Настоящият ни капацитет е 25 хил. дка земя месечно, който плавно ще нарасне до 35 дка месечно към края на годината.

„Около 70% от капитала на Фонда е притежание на институционални инвеститори, като около 2/3 в този дял са собственост на чуждестранни институционални инвеститори. Предполагам, че след настоящото увеличение техният дял ще се увеличи. Интензивно обсъждаме с големите ни чуждестранни акционери идеята за частично листване на Фонда на AIM през 2007 г.“, заяви Веселин Петров.

„След приключване на финансовата 2006 г. ще стартираме процедурата по присъждане на кредитен рейтинг на Фонда от някоя от трите големи световни агенции за кредитен рейтинг. Амбицията ни е Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ в контекста на приемането ни в ЕС трайно да утвърди лидерската си позиция като привлекателна портфейлна инвестиция включително и за инвестиционната публика извън мащабите на България, допълни Петров. Вчера Елана Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ обяви, че ще увеличава капитала си тройно чрез издаването на 39,864 млн. акции с номинална стойност един лев и емисионна стойност 1,25 лв. Днес по позицията бяха изтъргувани 15 312 лота на цени между 1,40 и 1,43 лв., или средно с 1,39 на сто по-ниско от предходната сесия.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:26 | 08.09.22 г.
fallback