fallback

Анкета: Една четвърт от инвеститорите избират да закупят незастроен парцел

Също толкова атрактивен за инвестиции е и пазарът на земеделска земя

14:16 | 08.04.06 г.
Автор - снимка
Създател

Влагането на средства в незастроен парцел около голям град се смята за една от най-перспективните инвестиции в недвижимия сектор. Този вид вложение, макар и с малка преднина, оглавява класацията на най-предпочитаните недвижими имоти за капиталовложение според 25% от участниците в анкетата на Investor.bg „Кой е най-атрактивният имот за инвестиции?“.

Действително, интересът към незастроените парцели около големите индустриални центрове в България се увеличава непрекъснато. През последните няколко месеца бяха обявени не малко на брой сключени сделки за закупуване на такива имоти – и от местни инвестиционни дружества, и от големи чуждестранни фондове. Най-често върху придобитите парцели се изграждат офис и търговски площи.

Сред една от скорошните големи инвестиции на този пазар е тази на Orchid Developments, която купи терен в самия център на Варна за 12,7 млн. евро с намерение да построи мултифункционален комплекс. Незастроените парцели присъстват и в инвестиционните планове на голяма част от българските акционерни дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ).

Също толкова атрактивен за инвеститорите е и пазарът на земеделска земя. Този тип вложение събира 24% от гласовете, като отстъпва с едва един пункт от първенството на незастроените парцели. Разпространено е мнението, че в момента земята в страната е на относително ниски ценови равнища, които след оркупняване се очаква да се повишат и да осигурят висока доходност на инвеститорите.

На трето място в класацията, формирана от отговорите на участвалите в анкетата, се подреждат имотите по Черноморието. Предпочитанията си за такъв тип инвестиция са дали 21% от хората дали мнението си по зададения въпрос. Двадесет на сто от гласовете пък събира отговорът „имот в София“, очевидно предвид продължаващото поскъпване на недвижимите имоти в столицата. По данни на Националния статистически институт цените на жилищата в София град са се повишили през 2005 г. с над 20% спрямо предходната година.

На последно място в подреждането, но все пак със значителните 11% от изразените предпочитания, са имотите в ски курортите. Традиционно фаворити за инвеститорите са жилищните и ваканционни имоти в Банско, като интересът към курорта се обуславя в голяма степен от умелата му реклама извън границите на страната. Инвестиции привличат и Боровец и Пампорово, а напоследък и по-малките градчета и села, разположени в близост до ски курортите.

Като цяло гласовете в анкетата, проведена в периода 24 март – 8 април с участието на над 570 души от посетителите на Investor.bg, са разпределени относително равномерно. Това показва, че в крайна сметка е трудно да бъде определен най-предпочитаният тип имот за инвестиция и очевидно в момента интерес има към всички сегменти на недвижимия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:06 | 20.08.22 г.
fallback