fallback

Първият секторен договорен фонд в България получи лиценз от КФН

С “Алфа Индекс Имоти”, “Алфа Асет Мениджмънт” ще предложи на своите клиенти възможността да вложат парите си на атрактивния пазар на недвижими имоти

18:10 | 29.03.06 г.

Първият на българския пазар секторен договорен фонд “Алфа Индекс Имоти”, учреден от УД “Алфа Асет Мениджмънт” ЕАД получи днес лиценз от Комисията за финансов надзор. Фондът ще инвестира изключително в акции на дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), които инвестират в недвижими имоти. Това ще е и първият договорен фонд на българския пазар, който ще следва преимуществено пасивна инвестиционна стратегия като съответната пасивна част от портфейла ще е предварително зададена в правилата на фонда и ще следва общото движение на пазара.

Инвестиционната стратегия на фонда включва следното разпределение на инвестициите на фонда:

  • 70% от активите на договорния фонд се разпределят в акции на АДСИЦ по пасивна схема. В тази структура влизат акции на дружества със специална инвестиционна цел за инвестиране в имоти, които са получили лиценз от Комисията по финансов надзор (КФН), акциите им са регистрирани за търговия на БФБ-София и са обект на активна търговия. Делът на всеки АДСИЦ е пропорционален на големината му спрямо останалите, отговарящи на изискванията като в общия случай не надхвърля 10% от капитала на фонда.

  • 20% от активите на договорния фонд се разпределят в акции на АДСИЦ като конкретния избор на дружества и дела им се определят от управляващото дружество;

  • 10% от активите ще са в ипотечни облигации, банкови депозити и краткосрочни ДЦК;

Във фонда са включени всички лицензирани и активно търгувани на регулиран пазар акционерни дружества със специална инвестиционна цел, инвестиращи в недвижими имоти.

Новосъздаденият фонд е така изграден, че максимално да запазва положителния ефект от инвестиция в ценни книжа на отделните АДСИЦ като в същото време ограничава ликвидния и ценови риск на директната инвестиция и намалява разходите по поддържане на самостоятелен портфейл, посочват от фонда.

УД “Алфа Асет Мениджмънт” ЕАД е част от “Алфа Финанс Холдинг” АД, което развива дейност в областта на финансовите услуги, добивната промишленост, логистиката и управлението на недвижими имоти. Секторен фонд подготвя и БенчМарк Асет Мениджмънт, като очакванията са, че той ще започне дейността си са след около два месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:37 | 10.09.22 г.
fallback