fallback

Ив. Иванов: ВиК дружествата искат смяна на регулаторния модел

Стратегия за водния сектор трябва да има след обсъждане с експерти, които да убедят, че предложенията са изпълними, посочи експерт

22:44 | 09.02.22 г.

Според него функцията, която по закон се дава на КЕВР може да я изпълнява всяка дирекция във всяко министерство. „Регулаторът трябва да има малко по-голяма свобода и хората, от които зависи определянето на цените, да могат с икономически обосновки да предлагат и защитават цените на ВиК услугите", посочи инж. Иванов.

Той съветва да се промени наредбата, по която се определят цените и бизнес плановете. „Цялата гилдия настояваме да има отделен закон за водоснабдителни канализационни услуги“, каза Иван Иванов, но потвърди, че въпреки многобройните опити да се гласува такъв закон в парламента повече от 10 години няма напредък.

Експертът е убеден, че трябва да има проект, който правителството да защити в парламента. „Мисля, че е назрял моментът, още повече, че Стратегията за развитие на отраслово снабдяване и канализация, по която се движи целият отрасъл, приключва 2023 година и е нужна нова десетгодишна стратегия", коментира Иванов.

Една от посоките, в която трябва да се върви, по мнението на експерта, е да се създаде отделен регулатор, както и да се смени регулаторния модел.

Иван Иванов настоява и за промяна в структурата на цените в отрасъла. Според него е правилно да има разделяне на отделните ценови елементи, както и отделна цена, която да е твърд компонент, както и да еми компонент, свързан с оперативните разходи, както е във всички други комунални услуги.

По думите му, има и други възможности, които трябва да се разгледат при изготвянето на новата стратегия, но той настоява подготовката ѝ да се случи след широко обществено обсъждане при участието на широка гама от експерти, за да може всички да са убедени, че това, което се предлага е изпълнимо и полезно за отрасъла, и най-вече за ползвателите на услуги.

Защо се забавя консолидацията във водния сектор и не могат всички областни ВиК оператори да получат достъп до евросредства? Кое влошава финансовото състояние на ВиК дружествата? Има ли риск ремонтните дейности да не обхванат рисковите язовири?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
fallback