fallback

Вертикален музей в Кентъки става част от съвременното изкуство

Властите се надяват проектът да се превърне в основен двигател на икономическото развитие на градовете в Кентъки

17:18 | 09.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

Очаква се проектът да се превърне в основен двигател на икономическото развитие в региона. Илюстрация: Museum Plaza

Мащабен проект за музей в Луизвил, Кентъки, цели не само да обедини в едно културния, артистичен и светски живот в града, но и сам по себе си да представлява произведение на изкуството.

Музеят ще се нарича „Плаза музей“ и в него ще бъдат инвестирани 380 млн. долара. Освен изложбената част в него ще има още ресторанти и кафенета, магазини за хранителни стоки, офис площи. В най-високата част на сградата ще бъдат разположени 280-те стаи и 215-те апартамента на луксозен хотел.

С проекта Луизвил се надява да пожъне същия успех като испанския град Билбао, който привлече много посетители с открития през 1997 г. музей „Гугенхайм“. Сградата е дело на архитекта Франк Гери, който доби световна популярност именно с това си творение.

Внушителната постройка с 61 етажа ще се издига на височина от 214 метра над реката Охайо.

В „Плаза музей“ ще се помещава най-големият музей за съвременно изкуство в региона, а също и централата на магистърските програми по изкуства на университета в Луизвил.

Властите се надяват проектът да се превърне в основен двигател на икономическото развитие на градовете в Кентъки.

Концепцията на „Плаза музей“ в голяма степен се дължи на живеещите в Луизвил Лаура Лий Браун, Стийв Уилсън и Стийв По, които споделят общ стремеж за възраждане на икономическия потенциал на града. Стийв Уилсън и Лаура Лий Браун, чиято фамилия държи значителен дял от капитала на американския алкохолен гигант Brown-Forman, са едни от най-големите инвеститори в Луизвил, както и известни колекционери на съвременно изкуство. Досега са вложили не малко средства в няколко хотела, ресторант и музей. Стийв По пък е собственик на агенция за недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:53 | 19.08.22 г.
fallback