fallback

BASF купува производител на химикали за строителството за 2,7 млрд. евро

Придобиването на дейността на Degussa ще осигури на BASF бърз достъп до допълнителни клиенти и до крайни потребители в тази индустрия

15:43 | 06.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

BASF стигна до съгласие с Degussa AG, Дюселдорф, да придобие дейността на Degussa със строителни химикали. Транзакцията е на стойност е 2,7 млрд. евро, съобщиха от компанията.

Закупуването, което подлежи на одобрение от съответните власти, се очаква да приключи в средата на 2006 г.

„Подразделението на Degussa за строителни химикали заема водещо място в индустрията и предлага на BASF привлекателно средство за по-нататъшно интегриране във вече съществуващата висококачествена верига в сферата на строителните химикали”, казва в съобщението на компанията д-р Андреас Краймейер, член на Управителния съвет на BASF Aktiengesellschaft и отговарящ за сегмента на високопроизводителните продукти.

„Това придобиване ще ни позволи да се възползваме от потенциала за растеж на пазара на строителните химикали и ще разшири още повече позицията ни в тази индустрия с висока възвръщаемост“, добавя той.

Целият световен пазар на строителни химикали се оценява на около 13 млрд. евро и е примамлив от гледна точка на годишния растеж от 4-5 процента, относително стабилните маржове на печалба и големия потенциал за новаторство. Придобиването на дейността на Degussa ще осигури на BASF бърз достъп до допълнителни клиенти и до крайни потребители в тази индустрия. Силното присъствие на BASF в Азия допълнително ще създаде възможности за растеж на процъфтяващия строителен сектор в региона.

През финансовата 2004 година подразделението на Degussa за строителни химикали е отчело продажби за близо 1,8 милиарда евро и печалби преди облагане с данъци на стойност 201 милиона евро. Със 7 400 работници по целия свят Degussa е пазарен и технологичен лидер, както и най-големият доставчик на продукти със строителни химикали, а подразделението на компанията предлага около 40 хил. продукта.

През 2005 г. BASF има близо 81 хил. служители и отбеляза продажби на стойност над 42,7 млрд. евро. Акциите на BASF се търгуват на борсите във Франкфурт, Лондон, Ню Йорк и Цюрих.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
fallback