fallback

Близо хиляда строежа са спрени през 2005 г. заради нарушения

Почти 3 хил. са проверките за това дали са законно изградени базовите станции на трите мобилни оператора

14:27 | 17.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Investor.bg

Общо 997 са издадените заповеди за спиране на изпълнението на строежи или части от тях през миналата година, а заповедите за забрана на достъп са 217. Това съобщиха от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която е направила близо 12 хил. проверки през 2005 г.

В резултат на проверките са съставени 3 027 констативни акта за нарушения и са предприети необходимите действия по Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Образувани са 162 административно-наказателни производства срещу 126 главни архитекти на общини и срещу други длъжностни лица от общинските администрации за извършени нарушения по ЗУТ и актовете по неговото прилагане, се посочва в съобщението.

През 2005 г. са издадени и 674 заповеди за премахване на незаконни строежи или части от тях. Премахнати са 242 незаконни строежа.

През годината са извършени 2 539 проверки за изясняване на законосъобразността на извършеното и извършващото се строителство на базовите станции на мобилните оператори "Вивател", "Глобул" и "Мобилтел". И на трите мобилни оператора са съставени констативни актове за спиране на строителство, за забрана ползването и за премахване на констатираното незаконно строителство, уточниха от ДНСК.

Проверките на строежи по Черноморското крайбрежие са 296; на увеселителни заведения, клубове, дискотеки, игрални зали, интернет-клубове и заведения за обществено хранене в по-големите градове – 161, а 961 са проверките на строежи в дървообработващата и дървопреработващата промишленост.

Извършени са 1 413 проверки на упражняващи строителен надзор на строежи от първа до четвърта категория.

Издадените разрешения за ползване на строежи са общо 3 166, като 469 са за територията на София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 13.09.22 г.
fallback