fallback

Чешка група влага 2 млрд. евро в имоти в Централна и Източна Европа

Все още не е ясно дали инвестиционният план на групата ще включи и проекти у нас

13:25 | 17.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Чешката група за недвижими имоти Sekyra Group смята да инвестира 2 млрд. евро в Централна и Източна Европа в следващите пет години, научи Investor.bg от групата.

"В момента анализираме пазара в региона и все още не сме решили дали плановете ни ще включват инвестиционни проекти в България и какви ще бъдат те", каза Радек Полак от отдела за връзки с обществеността.

Компанията смята да основе и фонд за недвижими имоти за малки акционери, както и да навлезе в хотелиерския бизнес.

Компанията има над 50 проекта за строеж на различни жилищни имоти в Прага на стойност около 1 млрд. евро. Групата завършва около 1 000 апартамента на година. По думите на председателя на борда на директорите Лудек Секира компанията се е насочила към изграждане на луксозни жилища с цени над 7 хил. евро за кв. м, заради забавянето на растежа на пазара на имоти от ниския и средния ценови сегмент.

Sekyra Group планира и изграждането на редица обекти с мултифункционално предназначение в Прага и в чужбина, в резултат на които в близките 5 години ще построят над 300 хил. кв. м търговски площи.

Групата изучава възможностите за инвестиция и в индустриални имоти, но засега не планира конкретни проекти. Предвидена е покупката на два хотела за общо над 35 млн. евро. По думите на Секира компанията цели да диверсифицира портфейла си, като делът на активите от хотелиерския сектор е предвидено да достигнат 10 на сто. През това време групата ще инвестира около 35 млн. евро в хотели всяка година с цел да се възползва от увеличеното търсене в сектора.

Извън Чехия компанията се интересува от пазарите на Русия, Украйна и Словакия. Тази година планира да отвори офиси в Хърватска и Румъния с цел инвестиции в търговски площи, жилища и хотели.

"В Москва работим главно върху жилищни проекти, а в момента разработваме и няколко офис проекта. Имаме офис и в Украйна и смятаме да отворим втори в близкото бъдеще", казва Секира.

"В тези пазари главният проблем е да се предвиди рискът, а не толкова откъде да се намери нужният капитал. Има много юридически спънки като проблемното право на собственост върху земята, които усложняват инвестиционния процес."

Компанията е в процес на реализиране на проекти в Словакия на стойност 300 млн. евро, които включват офис сграда и жилища.

Sekyra Group смята да инвестира също и в Обединените арабски емирства, които тя определя като "най-атрактивният пазар на имоти в света". По думите на Секира в Дубай са концентрирани 19% от всички строителни кранове в света.

Групата е в процес на преговори за закупуване на терени, подходящи за строителство. Тя се интересува от проект, който предвижда изграждането на 40-етажна кула на стойност 100 млн. евро.

За тези проекти е възможно да сключи партньорство с някои финансови организации като Goldman Sachs и Credit Suisse, които са изразили интерес.

Интерес проявяват и редица компании от Централна и Източна Европа, но за момента Sekyra не предвижда сътрудничество в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:20 | 29.08.22 г.
fallback