fallback

Започна изготвянето на актове на отчуждени имоти заради Дунав мост 2

Последни ще бъдат обезщетени собствениците на близо 400 имота, разположени в землището на Видин

15:25 | 16.02.06 г.
Автор - снимка
Създател

Започва изготвянето на актове за публична държавна собственост на отчуждените имоти в землищата на селата Антимово, Капитановци и Покрайна във връзка със строителството на инфраструктурата за втори мост над река Дунав между Видин и Калафат, съобщиха от областната администрация.

С решение на Министерски съвет от 2 февруари 2006 г. завърши окончателно отчуждаването на частните имоти в землищата на тези села. Над половин милион лева е общата сума, която ще получат всички собствениците на имоти, отчуждени във Видинска област за изграждането на "Дунав мост 2".

Обезщетението е определено въз основа на експертната оценка за пазарната стойност на земята, изготвена от лицензиран оценител.

Последни ще бъдат обезщетени собствениците на близо 400 имота, разположени в землището на Видин.

На терените ще бъде изградена прилежащата пътна и железопътна инфраструктура на бъдещото мостово съоръжение.

Очаква се договорите за строителството и за строителния надзор да бъдат сключени през първото полугодие на 2006 г. Изграждането на моста ще продължи 36 месеца - до 2009 година, а прилежащата инфраструктура ще се изгражда в продължение на 24 месеца и трябва да бъде готова едновременно със завършването на мостовото съоръжение.

Проектът за “Изграждане на нов комбиниран (пътен и железопътен) мост над река Дунав при градовете Видин (България) – Калафат (Румъния)” е един от най-големите и сложни инфраструктурни проекти. Той включва проектирането и строителството на моста (пътен и железопътен) с четири пътни ленти и една железопътна линия, както и строителство на прилежащата пътна и железопътна инфраструктура. Строителството на инфраструктурата обхваща изграждането на нова товарна жп гара и 7 км нова жп линия.

Общата стойност на проекта е 236 млн. евро, от които 226 млн. евро са за строителни работи и 10 млн. евро са за предпроектни проучвания, проектиране и консултантска помощ.

Проектът е подкрепен финансово от програмите ФАР и ИСПА на Европейския съюз, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), Кредитната институция за възстановяване на Федерална република Германия (KfW), Френската агенция за развитие (AFD) и държавния бюджет на Република България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:15 | 29.08.22 г.
fallback