fallback

Black Sea Property купува 53 дка земя в Боровец

Общата сума за придобиване на терена, върху който ще бъде построен ваканционен комплекс с 900 жилища, възлиза на 4,7 млн. евро

10:11 | 19.01.06 г.
Автор - снимка
Създател

Чистият въздух и красивата природа са сред основните предимства на Боровец. Снимка: Investor.bg

В Банско бе инвестирано много и курортът се рекламира дори по британската телевизия. Интересът към Боровец обаче тепърва ще расте, смятат от фонда

Британският инвестиционен фонд Black Sea Property Fund сключи споразумение за придобиването на 53 дка земя в Боровец, съобщиха от фонда за Investor.bg. Първоначалната цена на покупката е около 3,6 млн. евро, което прави 68 евро на кв. м.

Теренът, който включва няколко малки езера, е разположен непосредствено до пътя Самоков-Боровец на 10 минути път с кола от центъра на Боровец. На около 500 м от него е планирано изграждането на нов лифт-гондола.

„Гледаме на Боровец като на курорт с огромен потенциал, който може да предложи големи възможности не само за инвеститорите, но и за самите посетители, дошли на почивка”, каза Роджър Хорнет от Development Capital Management, която управлява фонда.

„Наистина в Банско бяха направени много инвестиции и в момента курортът се рекламира дори по британската телевизия. Ние обаче смятаме, че интересът към Боровец тепърва ще започва да се увеличава“, допълни той.

Върху терена фондът възнамерява да построи ваканционен комплекс с 900 жилища. Сегашните планове предвиждат да бъдат използвани услугите на местна консултантска компания, с която Black Sea ще изработи проекта, ще наеме подходящите архитекти, изпълнител и други специалисти. Строителните работи се очаква да започнат през второто тримесечие на годината и да приключат до началото на ски сезона през 2007 г.

Разчетите предвиждат разходи по строителството от порядъка на 530 евро (с ДДС) на кв. м. Те включват закупуването на земята, строителството и изграждането на инфраструктурата на комплекса. За сравнение, цените на други имоти от същия клас в момента са 1200 евро (с ДДС) на кв. м.

Фондът ще плати още 10 евро на кв. м, след като получи разрешителното за строеж, както и още 10 евро при продажбата на всички апартаменти или при получаване на aкт 16, в случай че последният бъде получен преди финализиране на продажбата. В крайна сметка общата сума за придобиване на терена възлиза на 4,7 млн. евро.  

Според съобщение на RNS, новинарският сервиз на Лондонската фондова борса, земята е била оценена от “един от водещите български брокери на имоти, на 119 евро на кв. м”.

Това е шестият проект на фонда от неговото стартиране през март 2005 г.

“Придобиването на земята в Боровец, наред с плановете за строеж, е важна стъпка от развитието и диверсификацията на дейността на фонда”, каза неговият председател Мелвил Тримбъл, цитиран от RNS. “В Боровец се правят множество подобрения и нови проекти във връзка с кандидатурата на България за домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 г.”

„Боровец има потенциал да се превърне в много атрактивен целогодишен курорт”, добави Хорнет за Investor.bg. “Разбира се, той привлича много туристи през зимата с възможностите да се карат ски, но има много предимства и за лятна ваканция с чистия си въздух и развиващата се база.”

По неговите думи целият пазар на имоти в България, без значение дали говорим за зимните курорти, или за Черноморието, е силно подценен в международен аспект. Във Великобритания един апартамент струва между 40 хил. и 60 хил. лири. “По наши данни около 146 хил. британци са купили вила или апартамент извън страната през 2004 г. Трябва да се има и предвид, че те са инвестирали най-вече в скъпи дестинации като Испания и Франция. България като цяло предлага чудесни условия за инвестиции с красивата си и чиста природа, слънчевото време, вкусната храна, която е в пъти по-евтина от тази в Англия”, добави той.

„Очакваме всички тези фактори да привлекат много чужди инвеститори занапред. По мое мнение в момента България предлага най-добрите условия за инвестиции в Източна Европа. Не може да се прави сравнение с Хърватска. Тя е много далече от членство в ЕС. Пазарът е по-сложен, съдебната система не е толкова развита.“, смята Хорнет.

Той сподели, че в момента Black Sea Property Fund разглежда няколко възможности за нови проекти. Около две трети от фонда са инвестирани досега. “В момента, в който инвестираме всички средства и започнем да получаваме приходи от продажбата на имотите, най-вероятно ще реинвестираме печалбата в други проекти. В този смисъл стратегията ни за България е дългосрочна. Ако инвестиционните условия в страната са все така благоприятни, не изключваме възможността да наберем и още средства занапред, с които ще разширим дейността си и ще обхванем и търговски имоти, тъй като в момента сме насочени изцяло към жилищния сегмент“, каза още той.

Black Sea набра средствата си чрез първично публично предлагане на AIM, алтернативният сегмент на Лондонската фондова борса. Миналата година фондът обяви опции за закупуването на луксозни жилищни комплекси в процес на строеж на черноморския курорт Бяла и в Пампорово. Фондът смята да изгради до край и да и разшири комплексите.

Той е един от редицата инвестиционни фондове като Dawnay Day Carpathian, Orchid и Equest Balkan Properties, които в последно време набраха средства на Лондонската борса за инвестиции в имоти у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:07 | 07.09.22 г.
fallback