fallback

Най-много се отдават под наем двустайни жилища

Търсенето обаче е съсредоточено върху гарсониерите

13:34 | 15.01.06 г.

През последната година станахме свидетели как търговските банки се надпреварваха да предлагат преференциални пакети (най-често ниски лихвени проценти за първите 2 или 3 години) по жилищни кредити. Това до известна степен повиши броя на сключените през 2005 г. сделки за покупко-продажба на имот, но не доведе до съществен отлив при търсенето на апартаменти за наемане.

По данни на сайта за недвижими имоти www.imot.bg най-много се отдават под наем двустайни жилища. Търсенето обаче е съсредоточено върху гарсониерите.

Месечният наем на 1-стаен апартамент в столицата варира от 110 евро (в Красно село) до 240 евро (в Младост 1А). Освен в центъра силно предлагане на подобни имоти има в Лозенец, Дианабад, Хаджи Димитър, Гео Милев. В Лозенец жилище от 52 кв.м може да се наеме срещу 150 евро на месец.

Ако се съпостави търсене и предлагане, то кварталите в столицата могат да бъдат разделени на три групи. Към първата спадат централните градски части, Лозенец и Дианабад, Редут, където се предлага и се търси най-много. Втората група са райони, където търсенето превишава два пъти предлагането – Дървеница, Изток, Младост 1 и Мусагеница. Силно остава търсенето на маломерни жилища във Витоша, Хладилника, Бъкстон и района около Централна гара. В близо 60 на сто от кварталите обаче предлагането превишава търсенето.

Почти същата картина се повтаря и при двустайните жилища. Като цяло при тях интересът е по-голям от този към гарсониерите, въпреки че наемателите ще трябва да плащат близо 100 евро месечно повече. Изключение е Дианабад, където разликата между 1-стаен и 2-стаен апартамент е само 10 евро – съответно 180 и 190 евро. В Иван Вазов наемът и при двата вида имоти е почти един и същ – 260 евро/кв.м. Липсата на разлика се дължи на факта, че повечето отдавани имоти са ново строителство и разполагат с нужното окабеляване (Интернет, кабелна телевизия и други), луксозни общи части – елементи, които са от решаващо значение при определяне цената на наема.

Слабо остава предлагането на стаи под наем, посочват от www.imot.bg. Търсенето е предимно от студенти, а месечният наем варира от 50 до 90 евро на месец, като последната цифра се отнася до централните части на столицата. На първо място по търсене обаче се нарежда Дианабад, а след него Дървеница. Двата квартала се явяват най-близката алтернатива на желаещите да наемат стая в Студентски град, където предлагане за момента липсва.

В по-големите градове на страната почти липсва отдаване под наем на жилища. За момента единствено в Пловдив и Русе се наблюдава по-силно предлагане. За разлика от София там търсенето е съсредоточено върху гарсониерите. Месечно наемателят ще трябва да отделя 110 EUR за 1-стаен апартамент в Пловдив. В Русе е по-изгодно да се наеме двустайно, отколкото едностайно жилище, тъй като цената е само 8 евро на месец.

 

Слатина 68 150 230
Стрелбище 61 130 250
Студентски град - - 450
Център 92 190 370
Цени на жилища в някои от по-големите градове на България в EUR/кв.м
стая 1-стаен 2-стаен
Бургас - 121 178
Варна - 116 219
Пловдив 59 110 163
Русе 26 99 107
Източник: IMOT.BG

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:03 | 20.08.22 г.
fallback