fallback

Двама купувачи си оспорват родната къща на Йоан Павел II

11:26 | 03.01.06 г.

Родната къща на папа Йоан Павел II в град Вадовице, Южна Полша, на 50 км от Краков, обявена за продажба от американския й собственик, е привлякла интереса на двама потенциални купувачи, съобщи адвокатът на собственика на имота Мирослав Клебер, цитиран от агенция PAP.

Става въпрос за полска компания, листвана на борсата, и за гражданин от южната част на Полша, е уточнил Клебер, без да дава допълнителни подробности

Къщата, в която е роден Карол Войтила на 18 май 1920 г. и където е прекарал първите 18 години от живота си, преди да се премести в Краков, е обявена за продажба от Рон Баламут, наследник на старите собственици.

"Ако се стигне до споразумение за цената, сделката може да бъде сключена още през януари", е заявил Клебер.

В началото на декември полските медии обявиха цена от 1 млн. долара за къщата, която в момента е превърната в музей на Йоан Павел II. В него са изложени негови и на семейството му предмети, както и такива, свързани с понтификата му.

Клебер е пояснил, че потенциалните купувачи са се ангажирали да „запазят религиозния характер“ на родната къща на папата, както е пожелал и самият Баламут.

Създадена през 1984 г., къщата-музей посреща около 5 000 човека на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
fallback