fallback

Три пъти е нараснала площта по разрешения за строеж на жилища за 2 г.

Разрешенията за строеж на жилищни сгради се увеличават с 29% през третото тримесечие спрямо съшия период на 2004 г.

10:29 | 15.12.05 г.

Темпът на растеж на жилищните кредити продължава да се забавя. Ограничителните мерки на БНБ засега имат малък ефект върху жилищния кредит в сравнение с останалите видове кредитиране. Растящите лихвени нива на международните пазари ще засегнат в средносрочен план лихвените нива в България и ще ограничат потоците от външно финансиране за експанзия на вътрешния кредит в страната. Това става ясно от редовния доклада на Industry Watch за пазара на жилища в България през четвърто тримесечие на 2005 г.

Разрешенията за строеж на жилищни сгради се увеличават с 29% през третото тримесечие спрямо същия период на 2004 г. Площта по разрешения за строеж на жилища е близо 4.4 млн. кв. м за последните 12 месеца, което е 3 пъти повече в сравнение с преди 2 години. В същото време обаче индикаторът “бизнес климат в строителството”, наблюдаван от НСИ, продължава да спада, отчитайки повишени трудности с финансирането на проектите. Цените на цимента и арматурното желязо плавно и стабилно растат, се посочва в доклада.

Бургас остава градът с най-голям брой разрешения за жилищни строежи през първите девет месеца на 2005 г., като надминава София и Варна. Новото жилищно строителство все още е концентрирано в най-големите градове (за разлика от търговските сгради), привлечено там от по-големите маржове между строителни разходи и цени на жилищата. В петте най-големи града се издават около 2/3 от разрешенията за жилищно строежи (измерено по РЗП).

Цените на жилищата продължават да растат по-бързо в по-малките и ниско оценени локации като Разград, Габрово и Хасково, където ръстът е над 10%. В почти всички градове от челната петица ръстът е по-нисък от средния за страната, като във Варна и Стара Загора се забелязва лек спад. Значително е намалението на цените в Благоевград, който остава на шесто място. Единствено в Пловдив и София се наблюдава по-високо от средното за страната поскъпване, като стойността от 6% за столицата продължава да е в рамките на прогнозирана по-дългосрочна стабилизация, става ясно от доклада на  Industry Watch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 19.08.22 г.
fallback