fallback

Equest Balkan Properties ще осъществи IPO на Лондонската фондова борса

Очакваната пазарна капитализация на дружеството, което ще инвестира основно в търговски площи в България и Румъния, е около 190 млн. паунда

18:14 | 15.11.05 г.
Автор - снимка
Създател

Вълната от нови компании, занимаващи се с инвестиции в недвижими имоти в Източна Европа, продължава с предстоящото IPO (първично публично предлагане) на акциите на Equest Balkan Properties на Лондонската фондова борса в сегмента за алтернативни инвестиции AIM (Alternative Investment Market). Очакваната пазарна капитализация на дружеството е около 190 млн. паунда, съобщава Financial Times.

Фондът, който ще инвестира основно в търговски площи в България и Румъния, се управлява от Equest Capital Management. Компанията управлява и Equest Investments Limited – дружество, което се търгува на ирландската фондова борса и оперира в България от 2001 година. Equest Investments Limited притежава застрахователната компания Витоша (петата по големина в България), фондът за инвестиции в имоти Immofinance, Pelican Retail Holding, чиито предмет на дейност включва разработване на търговски центрове, автомобилния вносител Ауто Юнион и веригата магазини за хранителни стоки Фамилия.

Списъкът от подобни фондове нарасна значително през последните няколко години, като някои от най-значимите участници са Dawnay Day Carpathian, Orchid, Black Sea Property Fund и Raven Russia.

Големите играчи също разширяват присъствието си в региона. Morley Fund Management, една от най-мащабните европейски компании на пазара на недвижимости, възнамерява да създаде фонд с капитал от 286 млн. паунда, който ще инвестира в индустриални зони в Полша.

Възвръщаемостта на подобни капиталовложения в Източна Европа е значително по-висока от тази в западната част на континента, тъй като пазарът се отличава с ниска ликвидност и по-висок политически риск.

Въпреки че доходностите регистрираха известно понижение (в София бележат спад до 10% годишно, спрямо 15% преди две години), все още остават сравнително високи. Планираната от Equest възвръщаемост за първата година е в размер на 7,5 на сто.

Предвидени са инвестиции на стойност близо 200 млн. паунда след осъществяване на публичното предлагане през декември. Поемател на емисията ще бъде Oriel Securities.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:28 | 21.08.22 г.
fallback