fallback

Подценените градове за инвестиции в имоти в България

От няколко години в България се говори за бум в недвижимите имоти. Останали ли са обаче градове, в които имотите са все още подценени? Това попита Investor.bg водещи агенции и сайтове в сектора у нас

16:42 | 14.11.05 г.

Снимка: Corbis

От няколко години в България се говори за бум в недвижимите имоти. Чужденците проявяват все по-голям интерес към сектора, цените се повишават, тече бурно строителство по Черноморието, както и в планинските курорти.

Дали обаче все още има градове, в които недвижимите имоти не търпят такъв буен растеж? Градове с огромен потенциал, но все още неоткрити и недооценени. Ако да, кои са те? На тези въпрос се опитахме да отговорим, събирайки мнението на водещи агенции и сайтове за недвижими имоти.

Димитринка Костадинчева, изпълнителен директор „Адрес Недвижими имоти” „Според мен за момента леко подценени са градовете Самоков, Плевен, Габрово и Ловеч. Самоков остава в сянката на Боровец въпреки близостта си до София. Развитие там очаквам само при придвижване на проекта Супер Боровец. Плевен също има голям потенциал, но още не е изпълнен напълно.

В Габрово, въпреки че се наблюдава известно развитие в околните села заради покупките на къщи, в града голямо движение не се наблюдава. Очаквам все пак в следващите 6 месеца цените на градските имоти да опитат да наваксат изоставането.“

Добромир Ганев, управител Форос-Национална компания за недвижими имоти „Два града в България ще стават все по-интересни за инвестиции, тъй като в момента цените там са подценени. Това са Русе и Пловдив. При извършване на инвестиция в тези региони сега възвръщаемостта след две години ще е повече от 10-15%, дори 20 на сто. Бумът в имотите във всяка една точка започва с жилищните имоти. В момента в Русе се реализират множество жилищни проекти и в следващите месеци се очаква покачване на цените от 10%. Поскъпване при офисните площи се очаква до година-година и половина.“ Милена Богданова, Imot.bg „През последните години пазарът на жилищни имоти се развиваше главно в столицата и по-големите градове като Бургас, Варна и Пловдив. Варна и Бургас са привлекателни с това, че са разположени на Българското Черноморие, а факт е, че именно морският транспорт е най-евтиният. Пловдив пък се разви като административен център, като за това помогна и фактът, че географски е разположен на стратегическо място – само на час път с кола от столицата и в близост до границата с Турция и Гърция. Застрояването през последните 3-4 години в тези градове беше интензивно и капацитетът на тези градове започва да се изчерпва. Доказателство за това е намалелият брой на предлаганите парцели. През 2006 и 2007 година се очертава инвеститорският интерес плавно да се пренасочи към по-малките градове на страната. Там цените на имотите са двойно по-ниски в сравнение с по-големите градове. Между 300 и 350 евро кв. м е цената на предлаганите жилища. Изключение прави Габрово, където все още могат да се купят апартаменти срещу 210 евро/кв.м. В центровете стойността им е с до 100 евро/кв.м по-висока. През 2005 г. бяхме свидетели на раздвижването на жилищния пазар в Русе. Очакванията са през следващата година да се инвестира повече в жилищно строителство, което ще доведе след себе си и разрастване на другите сегменти от недвижимите имоти като на второ място се нареждат индустриалните помещения, тъй като градът е разположен на р. Дунав и граничи с Румъния. Този град ще бъде притегателен център за инвестиции, докато не се построи Дунав мост 2, когато се очаква част от инвестициите да се насочат към Видин“.

Михаил Чобанов, управител Bulgarian Properties

„Финансовият ежедневник FT, в статия озаглавена „Накрая на гората“, споменава за друг сравнително подценен град в България, пред който се очертава светло бъдеще – Елхово и околностите му.

Около разположения на по-малко от час с кола от Турция и Гърция град вече живеят 300 британски семейства, а още 300 имота са обявени за продажба, коментира Михаил Чобанов, създател на базираната в Лондон агенция Bulgarian Properties.

Той пуска първата обява с детайли за няколко селски имота в и около Елхово почти на шега преди две години. Неочаквано и за него бива „залят“ с имейли, искащи подробности за имотите. Тогава той решава, че британците не се интересуват само от имоти около Черноморието и планинските курорти, но и около по-малките градове и селца.

Според Чобанов в момента има интерес и към Велико Търново, който привлича туристите с къщи от 19 век, които биват реновирани и преобразувани в жилища за почивка. Все по-голям интерес има и към градовете около Варна.

Пазарът в Елхово е разнообразен. Цените започват от 10 000-16 000 лв. за едноетажна тухлена къща и стигат до 30 000 – 40 000 лв. за двуетажна къща с достатъчно земя за построяване на голям вътрешен двор. Цените във Велико Търново и Видин са по-високи и достигат 160 000-200 000 лв. за двуетажна къща в добро състояние на площ от 1 000 кв. м.“

Любомир Станков, управител Имоти БГ „Един от основните интереси на инвеститорите ще е насочен към Благоевград и Сандански. Като цяло там стойността на имотите е по-ниска, а потенциалът голям, с оглед близостта до гръцката граница. Интерес ще предизвикват и имотите в Северна България като цяло. Също така конкретно цените на жилищните имоти в Стара Загора се покачват с по-бавен темп от очакванията.

Раздвижване очаквам и на пазара за земеделска земя - в Централна и Северна България пазарът на земеделска земя не се е развил и все още има потенциал за развитие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:14 | 08.09.22 г.
fallback