fallback

Да построя, да купя или да наема офис?

Много българските фирми все още са подвластни на народопсихологията и предпочитат да имат собствен имот вместо да наемат офис площи

15:50 | 11.11.05 г.

Да построя, да купя или да наема офис? Това бе основният въпрос, който дискутираха представили на бизнеса по време на едноименния панел на Осмия строително-инвестиционен форум. Общото мнение на участниците бе, че наемането на офис площи е най-добрият вариант поради редица фактори, сред които:

- мобилност при разрастване/намаляване екипа на компанията;

- застраховане при влошаване икономическата и политическата обстановка в страната (главно за чуждестранните компании);

- неангажираност с имота, която би била невъзможна при купуване или собствено строителство.

Адвокат от първата британска адвокатска компания у нас CMS Cameron McKenna Калина Миланова, предупреди, че компаниите трябва да са много внимателни при наемането на офис и да изискват редица документи. Поради неосъвремененото българското законодателство по въпроса, датиращо от 1951 г., е необходимо всички предварителни условия и задължения на наемодателя и наемополучателя да бъдат описани в договора и никога да не се разчита на устни уговорки, каквато е масовата практика в България.

Според Миланова е препоръчително да се изкорени порочната практика за офиси в жилищни сгради. Тя посочи, че все пак в България се обмисля вариант юридическо лице да управлява етажната собственост, което би решило голяма част от проблемите и поддръжката.

Тя заключи, че всичко е въпрос на договорка и „каквото си договорите, това ще получите“.

Според Богдан Станчев, изпълнителен директор на Бизнес Парк Варна, наемането на офис площи е една добра алтернатива за хората, които искат да развиват своя бизнес, особено поради факта, че тепърва предстои строителството на множество модерни офис сгради и бизнес паркове. Така например във Варна на практика липсват каквито и да е офис площи от клас А и Б. Строителството на Бизнес Парк Варна ще включва 9 сгради, първата от които се очаква да е готова до юли 2006 г. Общата площ на проекта, който е от типа „град в града“, е 67 хил. кв. м.

Таня Косева, оперативен директор на Landmark, прогнозира, че все повече ще се развива сравнително непопулярният вид сделка – продажба с обратно наемане, сделка, която тя сравни с притежаването на облигации. Този тип сделка е подходяща основно за публичните дружества, като има множество данъчни предимства, освобождава парични потоци и съответно повишава цената на акциите. По думите на Косева притежаването не винаги е най-добрата алтернатива.

Много българските фирми са подвластни на народопсихологията и предпочитат да имат собствен имот, изтъкна Георги Киров, консултант в Colliers International. Тяхното мото е: „Моят офис е моята крепост“. Отказвайки се обаче да строят сами свой офис и наемайки такъв, те ще могат да се концентрират и инвестират повече в развитието на бизнеса си, което по-ефективно ще допринесе за постигането на това мото.

Още от осмото издание на Строително-инвестиционния форум, чийто официален медиен партньор е Investor.bg: Без сътресения при имотите, ако ни отложат за ЕС Бургас предпочетен пред Пловдив и Варна за търговски център за 30 млн. евро

Големите инвеститори в недвижими имоти се насочват към Румъния и България

Бизнесът с недвижими имоти предоставя работа на 10% от населението в ЕС Корнрайх: Банско e като Аспен, Слънчев бряг е хитът на Черноморието България може да бъде водеща голф-дестинация на Балканите Германските туристи у нас са намалели с 10% за година Бизнес парковете остават с най-добри перспективи в строителството Инвеститори в земя плашат, че ще отидат в Румъния Инвеститори от САЩ и Европа проучват пазара на имоти у нас 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:17 | 12.09.22 г.
fallback