fallback

Източните райони в София - все по-привлекателна и изгодна инвестиция?

Важен фактор е строителството на Бизнес парк София. Инвестицията е една от най-големите в страната по отношение на недвижимите имоти

09:32 | 18.10.05 г.

Комплекс Цариградски

 Появяващите се в източната част на София жилищни комплекси, бизнес сгради, хотели и търговско-развлекателни центрове са предпоставка за трайно и бързо нарастване на инвестициите в този район. Това заявиха от „София Билдинг Къмпани”, инвеститорите на жилищния комплекс от затворен тип „Цариградски”.  

Две са основните причини, поради които интересът на повечето инвеститори и предпочитанията на повечето кандидат-купувачи се насочват към изтчните квартали на столицата, в частност Дружба и Младост, коментираха за Investor.bg от сайта за недвижими имоти Imot.bg. На първо място трябва да се отбележи, че през последните години там се предлагаха доста подходящи за жилищно строителство терени на атрактивни цени. Това накара повечето инвеститори да вложат парите си в покупка на земя и изграждането на апартаменти.

Важен фактор се оказа и строителството на Бизнес парк София. Инвестицията е една от най-големите в страната по отношение на недвижимите имоти. Изграждането на инфраструктурата и развитието на тази част от столицата привлече много инвеститори. Сравнително добрата инфраструктура (Цариградско шосе) повлия също положително върху развитието на тези два квартала.

Кандидат-купувачите са насочили вниманието си главно към покупка на нови жилища - предимно гарсониери и двустайни апартаменти. По данни на Imot.bg към момента най-скъпо се търгуват новите гарсониери в Младост 1 А. Средната цена на квадратен метър е 659 евро. Причината в случая не е само новото строителство, но и ограниченото предлагане. По-голям избор имат желаещите да купят двустайни жилища. Цената им варира от 450 евро/кв.м в Дружба 1 до 580 евро/кв.м в Младост 1А.

„Определено Младост, във всичките му части, е предпочитан район за инвестиции и покупка на жилища. Интерес към него проявяват и много хора от провинцията. Причина за това е уредената инфраструктура, предстоящото пускане на метрото, бизнес паркът, близостта до планината, многото училища. Към Дружба също има интерес, но от хора с по-ниски доходи. Смятам, че регионът тепърва ще се развива, заради близостта до Цариградско шосе и предстоящото пускане на метрото“, заяви за Investor.bg Росина Спиридонова, мениджър кантора Ново строителство Младост към Адрес недвижими имоти.

Най-крупната инвестиция в момента в Дружба е изграждането на комплекс „Цариградски”. В него ще има 1300 апартамента с разгъната застроена площ от около 140 000 кв.м. „Цените в този комплекс са доста конкурентни, като основно клиентите купуват с инвестиционна цел“, добави Спиридонова.

„Инвестицията в този комплекс ще се възвърне по няколко причини – първо имотът се строи на площ от 48 декара, т.е. липса чувството за гъстота от панелките в региона. Няма да го има и проблемът с паркирането, а и предстоящото строителство на метрото ще допринесе за увеличаване на строителството в региона, подобно на ситуацията в Ню Йорк, където високите сгради следват метростанциите“, коментира Людмил Стефанов, управител на агенция „Дом от зора“.

Южният район на „Дружба 2”, в близост до „Цариградско шосе”, разполага със сравнително нова и добре поддържана инфраструктура. Намиращите се в непосредствена близост „Метро”, „Практикер”, „Тойота Център”, хотел „Експо” и „Експо Център”, както и множеството детски градини и училища, осигуряват благоприятна среда за инвеститорите. Към това трябва да се добави и фактът, че Софийското метро, което ще свързва „Младост” с летище „София”, ще минава през този район и атрактивността на Източна София от инвестиционна гледна точка става още по-голяма, коментират експерти.

Сериозните инвестиции в региона са вече факт. Новото лице на бул. „Цариградско шосе” се откроява веднага след хотел „Плиска”, където наскоро бе завършена 10-етажна офис сграда, кореспондираща с намиращия се в близост „Интер Експо Център”. Преди броени дни започна строителство на 12-етажен хотел на разклона бул. „Цариградско шосе” и бул. „Александър Малинов” в „Младост 1”. Започна да се разширява и столичното панаирно градче „Интер Експо Център”. В него ще бъдат вложени 5 милиона евро за надстрояване на сградата с 4 етажа и изграждане на нова изложбена зала.

Бързо напредва и новият мащабен жилищен комплекс „Цариградски”. Той се изгражда срещу „Метро”. Проектът е на фирма „София Билдинг Къмпани”, която ще инвестира в него 8 милиона лева до края на годината. Освен над 1000 апартамента, в комплекса са предвидени подземни гаражи и търговски обекти за обслужване на обитателите. 30% от терена на комплекса ще бъдат оформени като нови улици и пешеходни алеи с озеленяване. Освен че е от предпочитания „затворен тип”, комплексът осигурява бърз и удобен подход както до центъра на града, така и към входните артерии на столицата и летище София. Първите новодомци ще се нанесат в „Цариградски” още през 2007 г.

В Източната част на София се планира и строителството на бизнес център „Евротур”. Той ще бъде разположен на бул. „Цариградско шосе”, 7-ми километър. Сградата е 10-етажна, с подземни нива за паркинги, а горните 4 нива са предвидени за офиси.

Планове за реализация на проекти в района на Софийското летище обявиха сериозни инвестиционни компании. Най-голямата верига за продажби на дребно в Словения, „Меркатор”, заяви, че още тази година ще започне изграждането на търговски център до аерогарата. Американската компания „Тишман Интернешънъл” също декларира намерението си да изгради мащабен бизнес комплекс в близост до летището и ще инвестира в него около 65 млн. евро. Световноизвестни вериги за продажби на дребно, като „Карфур” и „Кауфланд”, също се интересуват от закупуване на терени и реализиране на инвестиционни проекти в източните райони на София.

 

Цени на жилища ново строителство в Дружба и Младост в евро/кв.м
1-стайни 2-стайни
Дружба 1 475 450
Дружба 2 538 505
Младост 1 612 553
Младост 1А 659 580
Младост 2 627 560
Младост 3 572 552
Младост 4 562 542
Източник: IMOT.BG

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:24 | 01.09.22 г.
fallback