fallback

Чужденците масово купуват имоти край Варна, по-слаб интерес към София

Анализът не обхваща пазара на имоти в гр. Банско

11:41 | 24.08.05 г.

Близо 20% от всички клиенти на една от най-големите компании за недвижими имоти в България “Адрес Недвижими Имоти” АД от януари до юли тази година са били чуждестранни граждани. 78% от тях са купили имот в регион Варна, на второ място по интерес се нарежда столицата, но с минималните 9%. Въпреки разнообразието на предлаганите ваканционни имоти по Южното Черноморие, този район на страната е привлякъл едва 8% от чужденците. Къщите във вътрешността на страната държат едва 5% от общия обем сделки с чуждестранни граждани.

Анализът не обхваща пазара на имоти в гр. Банско.

На етап „запитвания” разпределението е сходно – 86% от хората, които проявяват интерес към покупка на имот в България, задават въпроси за някакъв тип ваканционен имот (тук спадат не само апартаментите в комплексите, а и еднофамилните къщи на и в близост до морския бряг). 14% от обажданията и запитванията са за имоти в големите градове. Първенството държи Варна, а всеки четвърти пита за апартамент в София. Този процент расте плавно. Прогнозите са все по-често и все по-голяма част от сделките да са точно за такъв тип имоти – луксозни апартаменти в елитни квартали, които се купуват с цел реализиране на печалба от отдаването им под наем.

Чрез интернет се достига до най-голям брой от чуждестранните клиенти (около 83% от всички, реализирали сделка у нас), друг ефективен източник за реклама на имотите в България за изложенията и дейността на посолствата ни зад граница.

„Очакваме все по-голяма част от клиентите ни да се интересуват от имот за живеене, тъй като страната става популярна като добра дестинация, където животът е приятен и евтин”, казва Теодора Жилкова, мениджър на кантората на Адрес в Лондон.

В резултат на това класическите за покупка от чужденци ваканционни имоти постепенно ще отстъпят място на апартаменти в елитни райони или малки къщи в покрайнините на големите градове. Този преход обаче ще отнеме години, коментират експертите от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
fallback