fallback

Значително по-ниски цени и предлагане на имоти в Бургас спрямо Варна

В Морската столица се продават 530, а в Бургас 600 терена

10:05 | 13.08.05 г.

За първите седем месеца на годината по-осезаемо поскъпване на жилищните имоти се наблюдава във Варна. Въпреки, че за последната година и половина Бургас се опитва да следва темпа на поскъпване от Морската столица, цените остават доста по-ниски, а предлагането двойно по-малко, се казва в проучване на сайта за недвижими имоти Imot.bg, изготвено по поръчка на Investor.bg.

Между 40 и 60 евро е поскъпнал квадратният метър жилищна площ във Варна. В повечето квартали гарсониерите се продават с около 30 евро/кв.м по-скъпо в сравнение с началото на годината. В момента в “Младост”, “Победа” и “Трошево” срещу 35 евро/кв.м повече от януари може да се купи жилище.

Строителството предимно на двустайни и тристайни апартаменти доведе до по-силно предлагане на този вид имоти, отколкото търсене. Това обаче не успя да доведе до задържане или спад в цените. Напротив – и при двустайните и при тристайните жилища увеличението за първото шестмесечие на годината е с около 7 на сто.

В момента в Морската столица се оферират около 800 двустайни и над 1100 тристайни жилища. Близо 150 са двустайните жилища, които се продават в “Левски”, а цената им от 536 се е повишила на 577 евро/кв.м. В центъра офертите са почти същия брой, а цената на квадратен метър е с 44 евро по-висока в сравнение с януари – от 663 на 707 евро.

В “Левски”, “Тракия”, “Младост” и “Чайка” има най-голям избор на тристайни жилища. Във всеки от кварталите се продават по около 60-тина апартамента, сочат данните на Imot.bg. Въпреки, че апартаментите са по-големи и по-скъпи ценовото покачване тук следва тенденцията от двустайните имоти. От 30 до 60 евро е поскъпнал квадратният метър. Най-силно е увеличението в районите, където се оферират под 20 имота. Слабото предлагане кара собствениците да вдигат цените.

Като пример може да се посочи “Победа”. Там в момента се продават около 10 имота, а цената от началото на годината се е покачила с 65 евро/кв. м – от 447 на 512 евро/кв.м. Същото е увеличението и в центъра на града, но там причината е високият дял на предлаганите готови нови жилища. В Морската столица към днешна дата се предлагат 140 тристайни апартамента в строеж като половината са в центъра на града.

За разлика от София, Пловдив и Русе, където строителните фирми или инвеститорите продават жилищата още в начален етап на строеж, то в двата морски града, повечето от тях предпочитат да ги продават в крайната фаза на строителство или когато вече са готови. Тогава цената е доста по-висока и печалбата по-голяма.

Във Варна по-скъпи са кварталите, разположени в близост до морския бряг, отколкото тези в центъра на града, отбелязват от Imot.bg. В Бургас се наблюдава обратната тенденция. Купувачите проявяват по-силен интерес към жилища в централните градски части. Там се предлагат около 30 гарсониери, 50 двустайни и 100 тристайни апартамента.

За изминалите шест месеца най-силно поскъпване има при тристайните имоти – от 586 на 642 евро/кв.м. Само с 46 евро е поскъпнал квадратният метър при гарсониерите. Почти без промяна остава цената на маломерните жилища в кварталите “Възраждане”, “Меден рудник” и “Сарафово”. С около 40 евро/кв.м по-скъпо се продават гарсониерите в “Зорница”, “Изгрев” и “Лазур”.

В Бургас превес при предлагането на жилища имат двустайните апартаменти. Към момента се оферират близо 350 имота. В центъра и кварталите “Лазур”, “Меден рудник” и “Славейков” се оферират по около 50 имота. Поскъпването обаче варира от 4 евро/кв.м в “Славейков” до 50 евро/кв. м в централите градски части.

Поскъпването при земята и в двата черноморски града е между 2 и 5 евро/кв.м като изключение правят централните части, където по-голямото увеличение е продиктувано от засиления инвеститорски интерес и факта, че повечето терени са подходящи за жилищно строителство. В Морската столица се продават 530, а в Бургас 600 терена.

“Виница”, “Възраждане” и “Галата” са кварталите във Варна, където се продават най-много терени. Там цената на квадратен метър за първите шест месеца остава почти непроменена – малко над 20 еврокв.м, посочват от Imot.bg

По 200 терена се продават в бургаските квартали “Крайморие” и “Сарафово”. В първия квартал поскъпването от януари досега е 6 евро/кв.м – от 10 на 16 евро. А в “Сарафово” се наблюдава спад от 39 на 30 евро/кв.м. С 11евро е поскъпнал квадратният метър земя в центъра на града, където от началото на годината оферираните имоти не са повече от десет.

Милена Богданова

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:28 | 08.09.22 г.
fallback