fallback

Програмата за саниране на жилища ще бъде частично финансирана със заем

Депутати от БСП разкритикуваха мерките по националния план за подобряване на енергийната ефективност

19:29 | 14.04.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Националната програма за саниране на жилища ще бъде частично финансирана със заем от Банката за развитие на Съвета на Европа. Размерът на кредита ще бъде 150 млн. евро, които се отпускат за срок от 10 години. 

Това ще бъде един от малкото заеми, по които ще има отпуснати държавни гаранции през тази година. Друг проект, който също може да използва държавни гаранции, е газовата връзка IGB между Комотини и Стара Загора.

Идеята за набиране на заемни средства по програмата за енергийна ефективност беше посрещната критично от депутати от БСП Лява България. По време на заседание на енергийната комисия към Народното събрание бившият енергиен министър Драгомир Стойнев беше категоричен, че с отпускането на държавната гаранция всички българи ще плащат обявената като "безплатна" програма за подобряването на енергийната ефективност.

Отговорът на управляващите в лицето на депутата от ГЕРБ и също бивш енергиен министър Делян Добрев беше, че е по-добре подобни средства да бъдат инвестирани в енергийна ефективност, отколкото в проекти от типа на Цанков камък и АЕЦ "Белене", за които са похарчени над 3 млрд. лева.

Стойнев попита и защо не се отпуска държавна гаранция за заем за структуроопределящо предприятие като Българския енергиен холдинг (БЕХ), който преговоря за финансиране до 650 млн. евро, с които дъщерната НЕК да покрие задълженията си към AES Гълъбово и КонтурГлобал.

Първата процедура за набиране на оферти се провали именно поради липсата на държавна гаранция. Затова и БЕХ премина към процедура за пряко договаряне и, по думите на енергийния министър Теменужка Петкова, е на финалната права за получаване на нужните средства.

Оказа се, че левите депутати в енергийната комисия имат и още критики към самото изпълнение на програмата за енергийна ефективност на правителството. Стойнев изказа съмнение, че извършваните дейности могат да бъдат наречени "саниране", защото представлявали единствено подмяна на дограмата и монтиране на топлоизолация.

"В другите европейски държави, където се наложи обновяване на старите жилища, се е извършило саниране и на връзките между панелите, което у нас не се прави", убеден е депутатът.

Неговият колега Жельо Бойчев пък отбеляза множеството промени, които претърпя Националната програма за енергийна ефективност в месеците от нейното официално представяне. Таско Ерменков пък беше категоричен, че мерките в програмата ще засегнат максимум 2 млн. души, ще трябва да платят всички, тъй като по заема от 150 млн. евро ще има държавна гаранция, а ефектът за икономиката всъщност е нулев.

В крайна сметка парламентарната енергийна комисия одобри предложеното за ратификация споразумение за отпускане на заем за програмата за саниране. За предложението гласуваха 13 депутати, а против се обявиха единствено тримата тредставители от БСП Лява България. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:10 | 12.09.22 г.
fallback