fallback

АЦБ успя да ограничи отпускането на ипотечни кредити във Великобритания

Покачването на цените на жилищата на Острова продължава да се забавя

17:49 | 06.01.15 г.
Автор - снимка
Създател

Търсенето на ипотечни кредити във Великобритания се понижи през последното тримесечие на 2014 г. до най-ниските си нива от 2008 г. насам. Това сочат данните на Английската централна банка (АЦБ), цитирани от агенция Bloomberg. Причината за това са по-големите изисквания, които кредитоискателите трябва да покрият, за да получат заем за покупка на имот.

Кредиторите очакват да се повиши търсенето на заеми, припомнят в доклада си АЦБ. Значителният спад сега е вследствие на мерките, предприети от банката през юли миналата година, чрез които се стреми да се ограничат рисковите ипотечни заеми и да се предотврати неустойчивото натрупване на потребителски дълг, припомнят от институцията.

АЦБ предприе действия да ограничи развиването на жилищния пазар в средата на годината и изглежда това проработи, обяснява Роб Ууд, икономист в Berenberg Bank в Лондон. Банките орязаха отпускането на големи заеми с по-малко собствено финансиране от страна на кредитополучателите. Заради това и домакинствата ограничават исканията си за кредитиране, допълва Ууд.

Мерките за охлаждане на жилищния пазар включват ограничения, доколко банките могат да финансират кредитоискателя на базата на неговите приходи. Банките могат да отказват заеми на купувачи на жилища, които не успеят да издържат на стрес тест, при който се разглежда хипотезата за рязко увеличение на основния лихвен процент.

Покачването в цените на жилищата във Великобритания продължава да се забавя и през декември. В момента то достигна най-слабия си ръст за повече от година насам, сочат данните на експертите от Nationwide Building Society.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:25 | 12.09.22 г.
fallback