IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват ръст на търсенето на жилища в големите градове през 2015 г.

Все повече българи закупуват имот с цел инвестиция, отчитат от Bulgarian Properties

15:21 | 18.12.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Очакват ръст на търсенето на жилища в големите градове през 2015 г.

Тенденциите на възстановяване на имотния пазар ще продължат през 2015 г., като търсенето в най-големите градове ще продължи да нараства. Това заяви Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, по отношение на пазара на имоти у нас. Предлагането пък остава ограничено поради ниските обеми на ново строителство.

Стойкова очаква много българи да се ориентират към покупка на имоти по морето и в ски курортите. „Този процес започна още миналата година и виждаме, че интересът е траен, а цените са изключително атрактивни“, добави брокерът. Очакванията ни са през следващата година имотният пазар да бъде движен в голяма степен от български купувачи и то в разнообразни сегменти, които традиционно бяха доминирани от чуждестранни купувачи.

Търсенето ще бъде насочено основно към апартаменти в най-големите градове, къщи близо до тях и ваканционни апартаменти в любимите за българите курорти. В големите градове жилища ще се купуват, както от купувачи на първи дом, така и все повече за инвестиция. Тенденцията за инвестиция в имоти се очаква да се развие през следващите години. Според Стойкова много българи ще се ориентират към покупка на имот в чужбина с цел инвестиция, тъй като има добри възможности, а пазарите в много от европейските страни са стабилни.

Според нея  2014 г. бе годината, в която имотният пазар навлезе в нов етап от своето развитие. Спадът на цените на имотите приключи и това накара много купувачи да се завърнат на пазара, обясни още Стойкова. "Важен елемент от новата пазарна реалност е и завръщането на доверието към имотния пазар“, добави брокерът. Според нея в момента все повече купувачи подхождат към покупката на жилище с нагласата, че имотите са сигурен реален актив и осъзнават, че влагането на паричните средства само в депозити в банки не е най-доброто решение.

Това осъзнаване съвпадна с много изгоден момент от развитието на имотния пазар, тъй като цените сега са на нивата отпреди 10 години, обясни Стойкова. Според нея именно това прави покупката на имот много по-достъпна. Към това може да се прибавят и по-добрите условия за жилищно кредитиране, предлагани от банките през тази година, допълни тя.

„Бихме могли да заключим, че 2014 г. се превръща в най-успешната година за имотния пазар от началото на кризата“, заключи брокерът.

Негативна тенденция през тази година е отливът на руските купувачи от пазара у нас. В същото време продажбите на имоти все още са в много по-малък обем от годините на бума. Все пак ясно и отчетливо се вижда, че купувачите трайно са се завърнали, смята още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 2
OPASEN
преди 9 години
skeptik,да кажем, че влакът в момента набира скорост - бавно, защото това е макро процес, който става с течение на много месеци, не е като при доматите ;-) Ще има още изгодни композиции, но по-рядко, от време на време...По другата тема ... цените се определят от пресичането на кривите на търсенето и предлагането! Доходите нямат пряка връзка към цената.През 2013 година имаше прекалено голямо предлагане, защото пазарът беше наводнен ( хората нямаха пари, а имаха кредити и имоти ! ), което натисна цените. От друга страна търсенето беше константа...Защо тогава беше дъното?Ако си спомняте, от началото на 2013 година започна процеса по намаляване на депозитните лихви! Това именно за мен беше главна причина да скоча в пазара в периода лято-есен 2013 !Другата причина беше, че няма вечна криза - животът и икономиката се движат по синусидален модел. Тогава се очакваше кризата да премине в следващите няколко години!Това беше моя анализ в края на лято 2013
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
bkbelchev
преди 9 години
Не виждам логика в това цените да се определят от доходите, за другото си прав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Miraka
преди 9 години
Моите наблюдения пък са точно обратните - старите са строени качествено и са на добро местоположение, но разпределението им е гадно - с безкрайни тъмни коридори тип катакомби :) освен това са амортизирани и мизерни. Новите са светли и с добро разпределение (ако не гледаме кутийките), но са строени през пръсти и често в средата на нищото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
mick
преди 9 години
Аз забелязвам, че започнаха да излизат много имоти на пазара, особено след изплащането на парите от КТБ и осъзнаването, че от там пари за имоти почти няма.Проблемът на българските имоти е че старите са с добро разпределение, но много мизерни, новите пък са красиви отвън, но са пълна скръб отвътре/е има и малко изключения/.. а около тях.. инфраструктурата е безумна и мизерна без изключение. Паркирането е основно в градинки и по разбити тротоари. А цените нямат нищо общо с доходите в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
skeptika
преди 9 години
добре си купил през 2013-спечелил сиаз купих през тази есен...и считам , че хванах последния влак!на тези които коментираш не трябва да им се обяснява нищо....те ще го Разберат когато им Опре ножа в кокъла...много малко им остана ...на пазара няма читави имоти , само ***-които ще се купуват още по-скъпо...от много Акъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
OPASEN
преди 9 години
Явно и тримата прежде-"коментатора" в момента нямате пари да инвестирате и да спечелите от това, та само жлъч изливате ...Това, че наричате бялото черно не означава, че ще обърнете тренда, който вече е очевиден, вижда се с просто око.През цялата 2014 година донякъде разбирах песимистите, които плюеха, но сега вече нямате право да се излагате с подобни коментари :-))Иначе, аз с гордост мога да заявя, че купих дъното, през лято-есен 2013 година.Още не е късно, но определено цените са с едно 1000-2000 евро на апартамент над цените през 2013 година...Не е предпоставка за търговия :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 2
pepince
преди 9 години
Моите съболезнования, мечтите са безплатни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
Ние сме на ръба да се обърнем към МВФ за помощ заради натрупаните дългове, търсим национализация на ЧПФ, за да компенсираме дефицит от 4 млрд. лева на година на НОИ, а вие мечтаете за търсене на имоти....Е хубавото е, че мечтите са безплатни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
bvg
преди 9 години
и аз така чувам Адрес продали 60 апартамента в София тази година което е с 10% повече от миналата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още