IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите се завръщат на пазара на жилища

2015 г. ще донесе ръст на сделките и цените на имотите при недостиг на качествено строителство, прогнозират от бранша

09:01 | 03.01.15 г. 131
Автор - снимка
Създател
Купувачите се завръщат на пазара на жилища

Продължават да липсват качествени имоти за продажба

Стойкова допълни, че проблемите на имотния пазар у нас са доста и няма как бързо да бъдат разрешени. „Най-очевидните от тях са липсата на качествено предлагане, офертите за некачествени или силно амортизирани и в нужда от основен ремонт имоти, заедно с неадекватно формирани пазарни цени. Такива оферти задръстват пазара с на практика непродаваемо съдържание“, добави брокерът.

Според нея предлагането ще се възстановява с пазара, афертните цени следва да се преосмислят, а продавачите да се доверят на консултантите и брокерите при формирането на цените.

В същото време е нужно да има и по-добри регламенти за професията брокер, както и генериране на по-добра информация и статистики за пазара, за да има повече прозрачност и информираност за участниците.

Липсва и държавната политика в осигуряване на стимули за покупка на първи дом, както и повече реклама на имотите ни зад граница, каза още Стойкова. Необходими са и повече стимули за чуждестранни инвестиции, които са ключови, отбеляза още брокерът.

Покачване на цените и повече сделки през 2015 г.

Ново покачване на активността на жилищния пазар ще донесе 2015 г., убеден е Богданов.  Според него сделки ще се сключват по-бързо, а към края на годината цените ще бъдат с около 8% по-високи от сега. “Активизирането се обуславя от няколко фактора, като най-важният остава продължаващият спад на лихвите по депозитите и общото усещане за несигурност на банковата система, независимо че не се очакват реални нови сътресения в този сектор”, добави Богданов.

Според него забавянето на изплащането на парите от КТБ допълни мотивите на някои хора и много от тях взеха решения за инвестиция в имот. Като резултат броят на сделките може да скочи с около 15% в рамките на следващите 12 месеца. “Активизирането ще се усеща най-вече в най-големите градове и главно в столицата”, обясни експертът.

Друг ефект от растящата активност ще бъде все по-силно осезаемият недостиг на качествено строителство, като ще минат поне няколко години, докато на пазара се появят достатъчно проекти, удовлетворяващи напълно търсенето и критериите на клиентите.

Не е ясно за момента как ще се развива пазарът на ваканционни имоти по черноморските и планинските ни курорти, добави Богданов. „Доколко руските купувачи ще продължат да инвестират средствата си в имоти зависи от разрешаването на геополитическия конфликт между Русия, ЕС и САЩ“, коментира той.

В същото време проблемите на имотния пазар могат да бъдат решени частично с намаляване на бюрокрацията и стимулиране на бизнеса, свързан с инвестиции в строителство. „Очакваме, че след рестарта на програмата за безвъзмездно саниране с финансиране от около 2 млрд. лева ще бъдат санирани известна част от панелните жилища в страната“, смята експертът. Това ще доведе до повишаване на предлаганите такива имоти, заключи Богданов.

Каква беше 2014 г. според вас? Кои са ключовите събития и какви са очакванията ви за следващата година? Какво ще движи пазарите?

Пишете ни на info@investor.bg c вашите мнения. Най-интересните от тях ще публикуваме в Investor.bg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 26 rate down comment 4
alligator_29
преди 9 години
Направих едно малко проучване: в София има >25,000 имота на пазара, Варна >20,000, Пловдив >10,000, Бургас > 6,000. Данните взех от един от големите сайтове за имоти с помоща на търсене на апартаменти от 1 - 4 стаен. Сумарно в 4те най-големите града има над 60,000 апартамента за продан. Всеки сам да си направи изводите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 26 rate down comment 5
alligator_29
преди 9 години
Всеки иска да си купи имот. Но не всеки има тази възможност, а и банките вече не отпускат толкова лесни кредити. А който наистина е на зор да живее някъде ( имай в предвид младите семейства) , винаги ще си купи имот няма значение колко струва той и няма да чака следващите 5-10 години да паднат цените. По добре да плащаш 400лв вноска на банката отколкото 400 лв наем. Истината е, че този % купувачи са бескрайно малък и няма как да раздвижи пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 29
skeptika
преди 9 години
много жарава под тази статия...толкова много ........(цензурирано) ли има ??споко , ще купите всички , макар и на Високи цениуспокойте се , ще си докарате някоя болест на главите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 16
kalendar
преди 9 години
айде...оставям ви..."специалистите" в бранша да чакате да се кипичне, туй де се не кипичва вече...6-7 год станаха:) Отивам да поработя малко, щото тоя пазар има нужда и от хора, дето не само коментират по форумите, а такива, дето да го движат:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 16 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
Ами аз имам една позната, дето в едно село...абе не е далеч от Гинци продава за 20 000. Селото е обезлюдено аз и казах, че е луда, а ако питаш мен, даже и на цената на твоя приятел да я пусне трябва да се зададе друг въпрос-кой ще я купи? Съборена барака(даже и да не е, надали е последният писък на модата) на Мачу Пикчу в царевичака. 5 000 е адски много за такова бунгало. За какво ти е? И за вила не става, щото ще ти я крадат днес и нощес, като я научат.Иначе си прав в изводите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 37 rate down comment 1
gabarduk
преди 9 години
КОЙ КОЙ СЕ ЗАВРЪЩА??? Айде беееее имам познат който от 3 месеца не може да продаде къща за 5000лв . не само че не може да я продаде а и 1 обаждане няма засега :) . E вярно че къщата е в едно селце ама няма как да се построи барабар и с мястото за 5 бона. та кой се завръщал???а кой купува по слънчев бряг.... никой.дори руснаците спряха ,че гледат и да се отърват сега от имотите си там. само влезте да видите колко апартамента се предлагат. там са най евтините по морето ама пак няма желаещи. сигурен съм че имотите рано или късно ще започват да поскъпват , но е още раничко. брокерите се надяваха че като върнат парите на хората от КТБ ще настане истерия и всеки ще си купи нещо.да ама ... йок :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 22
kalendar
преди 9 години
спри с тия глупости, моля те:) ама вярно спри да пръскаш простотия:)http://***.economicshelp.org/wp-content/uploads/blog-uploads/2013/03/Screen-Shot-2013-03-21-at-10.05.57-500x344.pngКъде е тоя срив на Лондонският пазар, каза????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 32 rate down comment 9
studioaa
преди 9 години
Ето още един исторически пример за колосален срив в цената на имотите. През 1940 в Лондон живеят 8 милиона души, но след германските бомбандировки по-голямата част от града е унищожена и след войната през 1945 г се наблюдава рекордна безработица. Това предизвика рекордна имиграция по посока САЩ и около 1.7 милиона лондончани напускат града до 1955г или Лондон се стапя с 1/4 за отрицателно време. Цели райони в Източен Лондон опустяват почти напълно и същото се случва и с Бирмингам и Манчестър. Естесвено след това цената на жилищата се срива рекордно през 60-те години. Според мен отварянето на границите с ЕС ще доведе до рекордно изселване на жителите на София, Пловдив и Варна извън страната, защото тези хора лесно могат да намерят много по-добре платена работа навън и съответно тези градове рекордно ще опустеят както Лондон през половин век. А това значи, че скоро ще има невиждан срив в цената на жилищата в големите ни градове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 27
kalendar
преди 9 години
ПС: 3 от най-големите агенции в София се създадоха/разрастнаха именно след 2008 год. Ако искате и имена да дам? Що така бе Миме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 24
kalendar
преди 9 години
За всички драскачи, чакащи апокалиптичните сценарии. Аз не съм нито оптимист, нито песимист за тоя пазар. Ако обаче малко от малко бяхте прави щяхме да видим поне една голяма фалирала агенция или един наистина голям фалирал строител(говоря някой с традиции, а не някой новосъздаден). Ако пазара беше така черен що не го видяхме това?Малко е все едно съм отворил бг-мама тук. Всеки си пише квото му се иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още