IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачите се завръщат на пазара на жилища

2015 г. ще донесе ръст на сделките и цените на имотите при недостиг на качествено строителство, прогнозират от бранша

09:01 | 03.01.15 г. 131
Автор - снимка
Създател
Купувачите се завръщат на пазара на жилища

Продължават да липсват качествени имоти за продажба

Стойкова допълни, че проблемите на имотния пазар у нас са доста и няма как бързо да бъдат разрешени. „Най-очевидните от тях са липсата на качествено предлагане, офертите за некачествени или силно амортизирани и в нужда от основен ремонт имоти, заедно с неадекватно формирани пазарни цени. Такива оферти задръстват пазара с на практика непродаваемо съдържание“, добави брокерът.

Според нея предлагането ще се възстановява с пазара, афертните цени следва да се преосмислят, а продавачите да се доверят на консултантите и брокерите при формирането на цените.

В същото време е нужно да има и по-добри регламенти за професията брокер, както и генериране на по-добра информация и статистики за пазара, за да има повече прозрачност и информираност за участниците.

Липсва и държавната политика в осигуряване на стимули за покупка на първи дом, както и повече реклама на имотите ни зад граница, каза още Стойкова. Необходими са и повече стимули за чуждестранни инвестиции, които са ключови, отбеляза още брокерът.

Покачване на цените и повече сделки през 2015 г.

Ново покачване на активността на жилищния пазар ще донесе 2015 г., убеден е Богданов.  Според него сделки ще се сключват по-бързо, а към края на годината цените ще бъдат с около 8% по-високи от сега. “Активизирането се обуславя от няколко фактора, като най-важният остава продължаващият спад на лихвите по депозитите и общото усещане за несигурност на банковата система, независимо че не се очакват реални нови сътресения в този сектор”, добави Богданов.

Според него забавянето на изплащането на парите от КТБ допълни мотивите на някои хора и много от тях взеха решения за инвестиция в имот. Като резултат броят на сделките може да скочи с около 15% в рамките на следващите 12 месеца. “Активизирането ще се усеща най-вече в най-големите градове и главно в столицата”, обясни експертът.

Друг ефект от растящата активност ще бъде все по-силно осезаемият недостиг на качествено строителство, като ще минат поне няколко години, докато на пазара се появят достатъчно проекти, удовлетворяващи напълно търсенето и критериите на клиентите.

Не е ясно за момента как ще се развива пазарът на ваканционни имоти по черноморските и планинските ни курорти, добави Богданов. „Доколко руските купувачи ще продължат да инвестират средствата си в имоти зависи от разрешаването на геополитическия конфликт между Русия, ЕС и САЩ“, коментира той.

В същото време проблемите на имотния пазар могат да бъдат решени частично с намаляване на бюрокрацията и стимулиране на бизнеса, свързан с инвестиции в строителство. „Очакваме, че след рестарта на програмата за безвъзмездно саниране с финансиране от около 2 млрд. лева ще бъдат санирани известна част от панелните жилища в страната“, смята експертът. Това ще доведе до повишаване на предлаганите такива имоти, заключи Богданов.

Каква беше 2014 г. според вас? Кои са ключовите събития и какви са очакванията ви за следващата година? Какво ще движи пазарите?

Пишете ни на info@investor.bg c вашите мнения. Най-интересните от тях ще публикуваме в Investor.bg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 26 rate down comment 2
alligator_29
преди 9 години
До "kalendar": )), кефиш ме с това за баба Пенка )), но ако сериозно, всеки един имотен брокер ( или поне по-голямата им част) получават доходите си като % от стойността на извършените сделки, т.е. колкото повече е продал, повече е спечелил, а затова няма как да им вярват хората, брокерите са заинтересовани в увеличението на сделките, дори и да знаят, че те в бъдеще имотите ще се обезценят в парично изражение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 6 rate down comment 20
kalendar
преди 9 години
Даже е показателно нивото, на което пада тоя форум-тоя пич скептика сте му дали минусите, а на алигатора-плюсовете. Бъзикате ли се?:)Какво невярно е казал скептика? А статистиката на алигатора е на нивото на баба Пена, дето продава репа на кооперативния пазар.Не се ли предполага, че именно тук в тоя сайт трябва да имате доверие на хората в бранша? Или и това е останка от соца-щом е посредник давай да плюваме:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 8 rate down comment 21
kalendar
преди 9 години
от кога пишеш на латиница:)ЧНГ, само успехи, и най-вече онова с новият начин за печене. Стискам палци.Това със строителството-100% съм сигурен, ако някой не ти вярва да го хвана за ръка да го заведа в Младост в София където в момента продават(имам предвид-продават, а не просто предлагат) на "зелено" на 850. Разбира се-като гледаш по форумите и сайтовете пазара падал. Ми нека си пада в нета пазара, в реалният живот си ми изглежда стабилен. НО ПАК КАЗВАМ-дори да има ръст, той ще е малък, няма как да има резки промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 6 rate down comment 18
kalendar
преди 9 години
ти бил ли си на поне един търг на ЧСИ за недвижим имот??? Ама честно:) ПОНЕ един!:) Дрънкаш врели не кипели. Тия 2000 апартамента са надценени в пъти. Поне повечето от тях. Искам да видя къде са продали 6-7 000 апартамента, щото съм сигурен, че това е третата глупост, която си написал в рамките на един час. Четвъртата е това за 50% от пазара на апартаменти:) ЧСИ не държат и 10% от пазара. Ако беше се явявал на търг, особено ако беше загубил, щеше да знаеш защо е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 30 rate down comment 5
studioaa
преди 9 години
В България вътрешна миграция почти няма, защото няма кой да имигрира. Пенсионерите не мигрират, а ***, които са единствените младежи, не купуват жилища, а направо се наставяват където им падне. Един млад човек у нас ако отиде в Копенхаген без да знае 1 дума датски ще взема 1500-2000 евро на месец социална помощ без да си мръдне пръста и даже ако има деца ще му дадат жилище без пари. Кой балък би отишъл в да бачка за 300 евро на месец в София при положение, че извън България клошарите живеят с повече от 300 евро на месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 28 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Забравил си да споменеш, че ЧСИ-тата в момента продават около 2000 апартамента в тези големи градове, а за 2014 са продали около 6-7 хил. апартамента. Това е близо 50% от пазара на апартаменти в тези населени места. ЧСИ-тата в момента правят повече сделки от всички агенции взети заедно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 8 rate down comment 18
skeptika
преди 9 години
така е Прав си,...Апартаменти Няма (с изключение на тези-които никой Не Иска да купи)некачествени,партерни,последни,кочини ,в лоши квартали..който е търсил - Знае какво се продава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 8
data
преди 9 години
Kakto i predlaganite apartamenti sprqmo vsi4ki gili6ta
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 25
skeptika
преди 9 години
eто как Желаното става Действително ;)............чувал ли си ,че един апартамент се предлага от 7-8 агенции??чувал ли си , че има Много Фалшиви обяви ???чувал ли си за вътрешна миграция ??----------отчети тези три фактора и се Замисли сериозно за Истината...ако Реално търсиш-щеше да го знаешот чесане на уста файда няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 17
data
преди 9 години
4NG Kalendarski.:) Na mnogo hora tuk im se gubqt vzaimovrazkite. Ta normalno e da se o4akva rast na sdelkite naj malko zaradi dva fudamentalni faktora:1. Lihvite po depozitite totalno spihnaha 2. ECB ve4e po4ti sas sigurnost 6te puska pe4atnicat3. Pravitelstvoto po4ti sas sigurnost 6te se zadargi pone do mestnite p.p. V moq kvartak vav Varna vav krizata stroqt 5ta kooperaciq.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още