fallback

Продажбите на жилища във Великобритания удариха шестгодишен връх през март

Предлаганаето обаче продължава да намалява и тласка цените нагоре, показва публикуван във вторник отчет

11:57 | 10.04.14 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на продадените жилища във Великобритания удари шестгодишен връх през март, докато спад в предлагането на домове отново доведе до повишаването на цените им, пише MarketWatch, позовавайки се на отчет на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS).

Средният брой продадени жилища от един брокер на имоти е нараснал до 22,7 през март спрямо 21,3 през февруари, потвърждавайки възстановяването на жилищния пазар на Острова, сочат данните. Това е най-високото ниво след отчетения сред брой от 23,7 през февруари 2008 г. В същото време броят на домовете за продан намаля за трети пореден месец и допринесе за това балансът на оценителите на имоти, които отчитат ръст на цените, да се повиши до +57 през март от +47 през февруари.

Балансът се получава, като се извади броят на оценителите, докладвали спад на цените, от броя на тези, според които цените се покачват.

„Голям проблем е, че не излизат достатъчно домове за продан на пазара“, казва главният икономист в RICS Саймън Рубинсън. „За да работи ефективно пазарът, отчаяно се нуждаем от повече жилища в желаните от хората райони. Докато това не стане, цените ще продължат да се качват“, добави той.

Отчетът показва още, че очакванията за цените на жилищата отразяват липсата на предлагане, като балансът показва +77 оценители, които очакват ръст на цените, спрямо рекордните +78 през февруари.

Отчетът излиза, след като Английската централна банка заяви, че следи отблизо жилищния пазар за признаци на образуване на балон.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:50 | 10.09.22 г.
fallback