fallback

Европейците "внасят" американски ипотечни модели

В опит да възстановят жилищните си пазари европейските правителства възприемат подход като този при Fannie Mae и Freddie Mac

10:40 | 09.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Американските данъкоплатци трябваше да спасят ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac, но това не пречи на някои европейски правителства да възприемат подобни програми и институции, пише Wall Street Journal. Холандското правителство неотдавна обяви, че ще се опита да разработи своя собствена версия на Fannie и Freddie, за да отнеме част от натиска върху балансите на банките и да помогне за съживяването на местния жилищен пазар. Междувременно във Великобритания и Италия се изпълняват политики, целящи да помогнат на повече хора да придобият собствен дом, като държавата частично гарантира някои видове жилищни заеми - проект, който напомня на функциите на Федералната жилищна агенция на САЩ. Промяната към явни държавни субсидии на тези европейски ипотечни пазари предизвиква съмнения сред редица анализатори. Плановете са отражение на нарастващите опасения на политиците, че недостигът на банково кредитиране подтиска крехкото икономическо възстановяване. Някои експерти обаче се питат дали тези мерки няма да предизвикат жилищни балони или пък до доведат до оформянето на една система, където банките все повече разчитат на държавата като гарант на кредитирането на по-рискови клиенти. "Това е изключително безотговорно", коментира Филип Бут, професор по застраховане и управление на риска в Cass Business School в Лондон. "Така се намаляват стимулите на банките да надзирават кредитите и се разстройва кредитният пазар", допълва той. Fannie и Freddie не отпускат заеми - вместо това те ги купуват от кредиторите и ги пакетират в облигации. През 2008 г. двете фирми бяха спасени от американското правителство - ход, който в крайна сметка доведе до помощ от данъкоплатците в размер на 150 млрд. долара. В същото време Федералната жилищна администрация, която гарантира ипотеките на някои кредитополучатели, миналия месец съобщи, че се нуждае от парична инжекция от Хазната поради нарастващия обем на ипотечните заеми. 

В разгара на спасяването на сектора от данъкоплатците някои американски законодатели посочиха ипотечния модел в Европа като пример за свободна пазарна алтернатива. Преди кризата и в Европа имаше случаи на секюритизация на ипотеки, но не и в мащабите, в които това се случва в САЩ. Една от големите разлики между двата пазара, е че в Европа ипотеките се финансират основно от депозити или пък обезпечени облигации.

На фона на все по-ниския апетит към риска от страна на банките някои правителства в Европа усещат, че нямат друг избор, освен да се намесят, за да може кредитирането да се съживи. Очаква сe във Великобритания да бъдат обявени подробности по политиката "Помощ за покупка", чрез която държавата гарантира част от някои видове ипотеки. Според плана купувачите на жилища ще трябва да направят първоначална вноска от  5% за имоти на стойност под 600 000 паунда. В замяна на малка такса от банката правителството след това ще гарантира близо 15% от стойността на имота. Очаква се програмата да продължи три години. Поддръжниците на проекта твърдят, че той ще помогне на хората без големи спестявания да се включат на пазара на имоти, като в същото време ще стимулира строителството на нови жилища. Подобни политики вече са проведени успешно в Канада и Австралия. Други обаче са на мнение, че схемата може да преизвика жилищен балон и твърдят, че тя не е нужна и е риск, който не си струва да бъде поет. В Холандия властите отиват още по-далеч, като създават финансирано от държавата ипотечно дружество със силни прилики с Freddie Mac и Fannie Mae. Миналия месец правителството обяви сделка с банките и пенсионните фондове за създаването на национален ипотечен институт, известен като Nederlanse Hypotheekinstelling (NHI), който вероятно ще заработи догодина. NHI вероятно ще емитира облигации за най-малко 50 млрд. евро в рамките на пет години или около 8% от общите ипотечни дългове в Холандия. В Италия, където много хора имат собствено жилище и само малка част от домакинствата имат ипотеки, през август правителството одобри мярка, с която държавната финансова институция Cassa epositi e Prestiti ще осигури на банките над 2 млрд. евро под формата на средства за нови ипотеки за хора, закупуващи първия си дом.Това е първата подобна мярка в Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
fallback