fallback

Фалиралият калифорнийски град Стоктън получи защита от кредитори

Съдът отсъди, че кредиторите не са водели добросъвестни преговори с местната управа

16:23 | 02.04.13 г. 1

Щатски съд позволи на Стоктън, Калифорния - най-големият град в САЩ, обявил фалит, да остане под съдебна защита, след като установи, че кредиторите не са водели добросъвестни преговори с местните власти, предаде Bloomberg.

Кредиторите, сред които са Assured Guaranty Corp. и Franklin Resources Inc., твърдяха, че Стоктън няма право на подобна защита, тъй като властите не са договорили евентуално извънсъдебно споразумение и реално градът не е неплатежоспособен.

Съдът в Сакременто обаче постанови, че кредиторите "са отсъствали от всички допълнителни дискусии" с градските власти, преди Стоктън да обяви фалит.

Стоктън, където живеят 296 000 души, е селскостопански център на около 130 км източно от Сан Франциско.

Той е сред трите общини, обявили, че ще се опитат да принудят кредиторите, включително тези, които държат облигации, да приемат по-малки суми от главницата, която им се дължи. Останалите са Сан Бернардино, Калифорния и Джеферсън Каунти, Алабама.

Нито един град в САЩ от поне 1930-те години насам не е използват правомощията на американски съд, за да принуди кредиторите си да приемат намаление на главницата.

Без защитата от фалит кредиторите на Стоктън биха имали пълното правото да съдят града в щатски съд, където е по-лесно да се издействат принудителни продажби на активи, съкращения на градските услуги или пък увеличение на приходите с цел погасяване на задълженията. Със съдебната защита Стоктън е предпазен от подобни тактики и има правото да избира кои сметки да плаща.

Преди да обяви фалит през юни, градът помоли облигационерите и останалите кредитори, на които дължи над 300 млн. долара, да се съгласят да получат по-малки суми от дължимите. В молбата си за фалит градът изброи активи за над 1 млрд. долара и дългове за повече от 500 млн. долара.

Стоктън преживя бум на новото жилищно строителство през първите години на новия век, който предшестваше срива, последван от вълна от възбрани. На свой ред това остро понижи приходите на града от данъци.

Създаден по време на Златната треска, години наред Стоктън разчиташе на данъчните приходи от селско стопанство и дейностите на дълбоководното си пристанище на р. Сан Хоакин. Жилищният бум след 2000 година предизвика силен ръст на приходите в общинската хазна благодарение на наплива на купувачи, бягащи от главоломно растящите цени в Сан Франциско и Силициевата долина.

Местните власти се възползваха от средствата и емитираха дълг, за да изградят лъскави нови съоръжения и да купят нова сграда за кметството, която впоследствие се оказа, че не могат да си позволят да обитават.

Миналата година делът на възбраните в градския район на Стоктън е бил най-висок за САЩ - едно на всеки 25 жилища или близо три пъти над средния за страната, сочат данни на RealtyTrac.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:35 | 11.09.22 г.
fallback