fallback

Цените на жилищата в Сингапур забавят ръста си

Мерките за затягането на пазара вече имат ефект, коментират анализатори

11:56 | 01.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Цените на жилищата в Сингапур значително са забавили ръста си през първото тримесечие на годината, след като местното правителство въведе нови ограничения на пазара на имоти, предаде Bloomberg.

Индексът, който отразява динамиката на цените на жилищата, е регистрирал ръст от 0,5% в периода януари-март, но е достигнал рекордната стойност от 231,1 пункта. Цените на апартаментите в центъра са нараснали с 0,4%, а на жилищата в предградията – с 1,7%, сочат данните.

„Въведените мерки за затягане на пазара имат ефект“, коментира Дейвид Нюбронър от Jones Lang LaSalle. "Инвеститорите забавиха активността си и това е видно от забавянето на цените и продажбите. Ако не бяха ограниченията, продажбите щяха да са много по-силни“, допълва той.

През февруари продажбите на жилища в Сингапур регистрираха спад от 65% до 14-месечно дъно, след като местното правителство представи седмия кърг от ограничения за пазара на имоти.

Рекордните цени на жилищата и ниските лихви предизвикаха опасения, че пазарът в Сингапур е заплашен от балон. Това амбицира правителството да направи всичко възможно, за да изкорени спекулациите на пазара на имоти, който е вторият най-скъп в Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:56 | 12.09.22 г.
fallback