fallback

Бумът на имотите в Швейцария не е довел до неразумно кредитиране

Проучва се дали са необходими допълнителни мерки за ограничаване на рисковете от кредитирането за сектора на имотите

10:56 | 27.03.13 г.

Надзорният орган на пазара на имоти в Швейцария обяви, че няма доказателства за "мащабно и неразумно" ипотечно кредитиране от страна на банките, въпреки процъфтяващия пазар на имоти в страната, предаде агенция Dow Jones.

Ръстът на цените на швейцарския пазар на имоти напоследък, дължащ се до голяма степен на исторически ниските лихви и наплива на богати мигранти, поддържа местната икономика, но в същото време засилва търсенето на жилищни имоти, отбелязва главният изпълнителен директор на Finma Патрик Раафлауб.

През февруари Швейцарската централна банка с подкрепата на правителството въведе нови изисквания за антицикличния капиталов буфер. Банката многократно предупреждава през последните години за опасностите от прегряване на пазара на имоти, което би застрашило стабилността на икономиката.

В момента експертите от Finma проучват дали са необходими допълнителни мерки за ограничаване на рисковете от кредитирането за сектора на имотите, но не са открити неразумни кредитни политики, макар че продължава да има разлики в регионален план и между отделните банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:46 | 12.09.22 г.
fallback