fallback

Инвеститорите в имоти в Хонконг пристъпват към осребряване на вложенията си

Строителните компании започват да продават активите си на самия връх на пазара, когато апетитът е голям, а лихвите са ниски, коментира експерт

10:03 | 27.03.13 г.

Правителството в Хонконг става все по-уверено, че е овладяло резкия ръст на цените на имотите. Същевременно инвеститорите все повече се решават да осребряват вложенията си, пише The Wall Street Journal.

Инвеститори в хотели, офиси и други имоти планират първични публични предлагания на акции през следващите месеци, а други са склонни дори да намалят цените на техните луксозни апартаменти, само и само да привлекат купувачи.

“Строителните компании започват да продават активите си на самия връх на пазара, когато апетитът е голям, а лихвите са ниски”, коментира Кристофър Уонг, главен инвестиционен мениджър в Aberdeen Asset Management.

Конгломератът New World Development Co. например се надява да набере 1 млрд. долара от първично публично предлагане на акции в някои от хотелите на компанията. Тя притежава Grand Hyatt в Хонконг, както и още няколко популярни хотела, но все още не е ясно кои от тях ще станат публични.

Друг от големите конгломерати в Хонконг - Hopewell Holdings Ltd., цели да набере 800 млн. долара, към същата сума се стреми и Great Eagle Holdings Ltd.

Вълната от IPO-та в сектора на имотите идва след двегодишна суша, тъй като бизнесът и инвеститорите изчакваха да видят колко още ще се повишават цените. Последните мерки срещу прегряването на пазара, които правителството предприе, обаче започват да действат, което активизира и инвеститорите.

“Като отделят неосновните активи, строителните компании могат да генерират огромни еднократни печалби и да се подготвят за следващия период, в който се очаква забавяне на приходите”, посочва Луи Уонг, директор на Phillip Capital Management.

Подобни тенденции се наблюдават и в Сингапур, където местните власти също се опитват да охладят пазара на имоти, отбелязва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:27 | 27.08.22 г.
fallback