fallback

Продажбите на жилища под възбрана в САЩ намаляват

Въпреки това делът на сделките с проблемни имоти остава непропорционално висок от общия пазар

08:36 | 27.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор

През миналата година в САЩ са били продадени най-малко жилища под възбрана от 2007 г. насам, сочат данни на RealtyTrac, цитирани от MarketWatch.

Въпреки това обаче продажбите на имоти под възбрана остават значително по-високи в сравнение с годините преди спукването на жилищния балон, отбелязва изданието.

През 2012 г. са били продадени 950 хил. имоти под възбрана или собственост на банките, което е с 6 на сто по-малко в сравнение с предходната година. За сравнение, през 2005 г. бяха продадени само 46 хил. подобни жилища.

Около 21% от всички продажби на жилища през миналата година са били имоти с наложена възбрана, докато през 2005 г. делът им е бил само 1 на сто. Тези продажби обаче бавно намаляват – през 2011 г. делът им е бил 23% от всички сделки с жилища.

За сметка на това нарастват т. нар. “къси” продажби – когато собствениците получават за жилището си много по-малко, отколкото дължат по ипотеката. Те са се увеличили с 4 на сто през миналата година в сравнение с предходната и делът им достига около 22% от всички сделки с имоти на американския пазар.

Жилищният сектор в САЩ продължава да се възстановява, подкрепен от рекордно ниските лихви и подобряването на пазара на труда. Федералните програми успяха да облекчат една част от затруднените собственици на жилища, като през последните години са били рефинасирани над 2 млн. ипотеки, а кредитите на над 850 хил. собственици са били модифицирани.

“Въпреки че продажбите на имоти под възбрана намаляват, все пак делът на сделките с проблемни имоти остава непропорционално висок от общия пазар”, подчертават експертите. Те посочват освен това, че цените на проблемните имоти вероятно са достигнали дъното, тъй като в повечето щати почти не се отчита изменение, а на много места дори са регистрирани умерени ръстове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:55 | 27.08.22 г.
fallback