fallback

Нов балон застрашава жилищата на Острова

Правителствена програма за подпомагане на купувачите повишава рисковете, посочват от Moody's

14:00 | 26.03.13 г.

Неотдавна обявената от британското правителство схема "Помощ за покупка", насочена към купувачите на жилища, би могла да предизвика балон на цените, предупреди рейтинговата агенция Moody's Investors Service, цитирана от онлайн изданието FT Adviser.

Причината е, че кредитирането при високо съотношение между размера на заема и стойността на имота повишава риска от неплатежоспособност на кредитополучателите. В същото време експертите отбелязват, че ограниченият срок на стимулите и основите на жилищния пазар до известна степен компенсират тези рискове.

Схемата със срок от 3 години бе обявена от британския финансов министър Джордж Озбърн миналата седмица. Тя ще е в сила от януари 2014 г. до 2017 г.

Според условията й правителството частично ще гарантира заеми за покупка на жилище с високо съотношение между размера на отпуснатите средства и стойността на имота общо за до 130 млрд. паунда.

Със средствата ще могат да се закупуват както нови, така и съществуващи жилища на стойност до 600 000 паунда. Този таван е над три пъти по-висок от средната цена на жилищата във Великобритания в момента и покрива около 90% от пазара.

Освен това няма ограничение за доходите на кредитополучателите, така че схемата ще е налична за повечето имоти и кандидат-купувачи.

"Този тип кредитиране в момента е доста под дългосрочните тенденции, а цените на жилищата са на нивата от 2009 г. Предишните ни анализи показаха, че търсенето, породено от прираста на домакинствата, изпреварва ограниченото предлагане, дължащо се на слабото строителство на жилища. Тези показатели ще подкрепят повишението на жилищните цени", отбелязват от Moody's.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:39 | 14.09.22 г.
fallback