fallback

Очаква се кризата в Кипър да удари тежко пазара на имоти

Отливът на капитали от острова ще доведе до 25-30% спад на цените, прогнозира руски строителен предприемач

08:39 | 26.03.13 г. 6

Сътресенията в Кипър може да ударят тежко пазара на имоти на средиземноморския остров, пише онлайн изданието themoscowtimes.com.

Константин Попов, председател на борда на директорите на строителната компания Inkom, съобщи, че руските инвеститори в имоти може да изгубят над 3 млрд. долара, ако ситуацията в страната продължи да се влошава.

“През последните години руснаците бяха най-активните купувачи на имоти на острова”, посочва Попов в коментар, публикуван на сайта за имоти RRE.ru. Според експертни оценки руските инвестиции в недвижими имоти в Кипър за последните 10 години възлизат на над 10 млрд. долара.

Константин Попов прогнозира, че отливът на капитали от острова ще доведе до 25-30% спад на цените на недвижимите имоти дори в най-популярните дестинации – Пафос и Лимасол. В тези райони руснаците се ориентират към вили и градски къщи на цени от около и над 400 хил. долара.

Според данни на московския клон на Sotheby's International Realty руските купувачи на имоти в Кипър са около 5% от всички купувачи на имоти на острова. По-голямата част от тях са от Москва и Санкт Петербург. Около 45% от сделките са с цел инвестиция, а 40% - по семейни причини.

Константин Попов сравнява ситуацията в Кипър с ипотечната криза в Съединените щати през 2008 г. Юлия Титова, ръководител на международната агенция за имоти Rentsale, пък пояснява, че сегашната ситуация се е отразила негативно на репутацията на Кипър като стабилна дестинация за инвестиции. Нейни колеги съобщават, че някои техни клиенти са решили да се откажат от сделка в последния момент.

И други брокери очакват понижение на цените на имотите на острова поне в краткосрочен план. “През следващите три и до шест месеца търсенето ще бъде изключително слабо, така че ще има известно намаляване на цените”, коментира Станислав Зингел, президент на Gordon Rock.

“Ако частичното национализиране на депозитите се окаже достатъчно, за да се подобри ситуацията в кипърската икономика, цените на недвижимите имоти може да се върнат в сегашното си равнище”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:12 | 12.09.22 г.
fallback