fallback

Строителен предприемач предупреждава за балон на пазара на имоти в Китай

Смазването на балоните с цел контрол върху жилищните цени не е фундаментална стратегия, според друг експерт

15:02 | 22.03.13 г.

На китайския пазар на имоти предстои обрат, според Уан Шъ, президент на най-голямата строителна компания в азиатската страна, цитиран от China Daily.

"На пазара на имоти има очевидни балони и е възможно този пазар да излезе от контрол и да се пропука", предупреди Уан в своя микроблог.

По последни данни на Националното статистическо бюро на Китай цените на новите жилища през февруари са нараснали в повечето от 70-те града, които официалните власти наблюдават. Темпото на увеличение в Пекин, Шанхай и Гуанджоу, които оглавяват класацията, е рекордно високо.

Този ускорен растеж предизвиква опасения в бранша. Въпреки че е налице засилено търсене на жилища в Пекин, темпото на поскъпване на имотите от втората половина на миналата година насам има характеристиките на балон, според анализатора от 21st Century Real Esatate Джан Лей.

“Ако ситуацията бъде оставена без контрол, тя може да е "смъртоносна" не само за обикновените граждани, но и за целия град”, предупреждава той.

Балонът е тест за стратегията на китайското правителство за овладяване на пазара на имоти. Петте нови политики, представени от държавния съвет, не успяха да успокоят купувачите, а напротив - предизвикаха нова вълна от паника.

“Въпреки решителните мерки за ограничаване на ръста на жилищните цени през последните две години, Китай не може да разчита само на строги административни мерки”, отбелязва Уан.

Гу Юн Чан, вицепрезидент на Китайската асоциация за недвижими имоти, е на мнение, че е задължително да бъде въведен данък върху доходите от продажба на жилища.

Джан Дауей от Beijing Centaline твърди, че "смазването на балоните с цел контрол върху жилищните цени не е фундаментална стратегия". "Втвърдяването на балоните е истинският начин проблемът да бъде решен. Единствено чрез повишение на жизнения стандарт, така че той да догони жилищните цени, и намаляване на зависимостта на икономиката от сектора на имотите може да бъде елиминиран балонът на пазара", отбелязва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:26 | 09.09.22 г.
fallback