fallback

Накъде върви пазарът на имоти във Великобритания?

Лондон продължава да привлича сериозен интерес, но предлагането в първокласния сегмент, където е съсредоточен интересът, е силно ограничен

14:32 | 18.03.13 г. 1

Една от основните теми на тазгодишната среща на водещи професионалисти от сектора на имотите в Кан беше възстановяването на британския пазар на имоти, пише вестник Telegraph.

Настроението сред британските участници в събитието, събрало над 20 хил. експерти, бе приповдигнато. На фона на отчетения рекорд на инвестициите в бизнес имоти в Лондон през миналата година от началото на финансовата криза, признаците за засилено кредитиране за сектора на имотине, активизирането на строителните дейности в столицата и надеждите, че тези фактори постепенно ще обхванат и регионалните пазари, има реална възможност този оптимизъм да е основателен.

След трудното начало на 2012 г. експертите в Кан отчетоха силен финал на миналата година и го разтълкуваха като сигнал за положително развитие на пазара през пролетните и летните месеци.

Инвестициите в офиси в централен Лондон през миналата година са скочили до 14 млрд. паунда в сравнение с 9 млрд. паунда през 2011 г. Въпреки че тези нива все още са далеч от рекордните стойности от годините преди кризата, те са далеч от регистрираните дъна през 2008 и 2009 г., отбелязва изданието.

Най-голямата сделка в британската столица за миналата година бе покупката за 520 млн. паунда на портфейла от офиси на Hammerson от канадската компания Brookfield. През тази година вече бе осъществена една мащабна продажба - тази на Ropemaker Place от British Land за близо 500 млн. паунда.

Преобладаващата нагласа в Кан беше, че засиленото търсене в Лондон ще се запази и през тази година, тъй като инвеститорите продължават да гледат на града като на най-сигурното убежище за парите им в Европа. Според резултатите от изследване на CBRE Лондон ще остане най-предпочитаната дестинация за инвеститорите в Европа, като сред останалите търсени градове ще бъдат Мюнхен, Берлин, Париж и Варшава.

"Парите прииждат към Лондон от цял свят - от САЩ и Канада, Европа и Близкия изток до Азия. Китай също се отваря. Все още няма много инвестиции оттам, но те предстоят", коментира Адам Хедърингтън от CBRE. Според него проблемът ще бъде да се намерят достатъчно имоти, за да се задоволи търсенето, защото чуждестранните инвеститори са фокусирали интереса само върху най-висококачествените активи.

Налице са и признаци за засилване на кредитирането. Освен това витае усещането, че ако предлагането на първокласни офиси в Лондон не успее да задоволи търсенето, инвеститорите ще бъдат принудени да поемат по-големи рискове и да купуват други видове имоти на второстепенни пазари, което би ги отвело към британските региони.

Някои експерти обаче са на мнение, че парите по-скоро ще се насочат към други големи градове в света, отколкото към британските региони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:08 | 03.09.22 г.
fallback