fallback

Европа отново е в радара на глобалните трансгранични инвеститори

Очаква се големите инвеститори да бъдат основният двигател на пазара на имоти на Стария континент през 2013 г.

12:14 | 18.03.13 г.

Европа отново е в радара на глобалните трансгранични инвеститори и тези купувачи вероятно ще бъдат основният двигател на пазара през 2013 г.

Това се посочва в най-новия Европейски инвестиционен бюлетин на консултантската компания за недвижими имоти Savills, цитиран от онлайн изданието Property EU.

Експертите отбелязват, че чуждестранните купувачи са увеличили присъствието си основно във Великобритания (от 35% на 46% между 2011 и 2012 г.), Германия (от 35% до 47%), Полша (от 90% до 96%) и Франция (от 42% до 45%), макар че се отчита засилване на апетита в цяла Европа.

Интересът не идва само от страни на Стария континент, но и от инвеститори от Азия, Близкия изток и САЩ, които разширяват портфийлите си.

Сред новите играчи на пазара има и латиноамерикански фонд, започнал да инвестира в Испания в края на 2012 г. На европейски пазар навлезе и държавния петролен фонд на Азербайджан, който се насочи преди всичко към френския пазар.

От Savills отбелязват, че 2012 г. се характеризира със значителен ръст на активността от страна на суверенни фондове от Норвегия, Близкия изток и Азия, което води до по-голям обем на сделките и по-висок брой портфейлни придобивания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:29 | 09.09.22 г.
fallback