fallback

Годината започва лошо за хотелите в Европа

Очаква се 2013 г. да бъде слаба за целия пазар

13:32 | 15.03.13 г. 2

В началото на тази година е отчетен спад на почти всички показатели в сектора на хотелите в Европа и много малко положителни събития, потвърждаващи стабилността на пазарите в Германия и Австрия, пише онлайн изданието Property Magazine.

Цялостното напрежение при данните, което се наблюдава от 18 месеца насам, в крайна сметка оказва влияние върху движението на цените.

За Европейския съюз като цяло приходите от стая са намалели с 1,2%. Луксозният сегмент, който бе двигателя на растежа през 2012 г., изглежда вече е достигнал максималната си мощ и започва да отслабва и на редица пазари се появява низходяща тенденция при средните цени.

Януари по традиция е месец с по-ниска активност в сегмента и няма сериозна тежест върху годишните резултати. Прогнозите за идните месеци обаче са песимистични и 2013 г. вече се оформя като по-слаба, особено на фона на липсата на големи събития, каквито бяха Олимпиадата в Лондон и Европейското първенство по футбол през миналата година.

От трите водещи държави в ЕС само Германия продължава да се радва на успехи и на продължаващ ръст на средните цени. С по-ниски обеми, но също с позитивни тенденции, е Австрия.

В Белгия и Люксембург се стабилизират нивата на активност, но в Холандия, както и Великобритания, се отчита спад.

Франция все още се държи по отношение на средните цени, на маржовете за маневри вс еповече отслабват. Докато Дания устоява на общата тенденция благодарение на бизнес активността в столицата Копенхаген, в Швеция е регистриран остър спад на активността.

Югоизточна Европа затъва все повече. Активността в хотелиерския сектор в Португалия, Испания и Италия е ниска.

В Централна Европа броят на посетителите в хотели намалява на фона на така или иначе ниските обеми, особено в Унгария. Сравнението с 2012 г. е неблагоприятно и за Полша, която обаче през миналата година беше облагодетелствана около подготовката и динамиката на Европейското първенство по футбол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:09 | 10.09.22 г.
fallback