fallback

Инвеститорите засилват интереса към логистичните имоти в Европа

Нараства и готовността на европейските инвеститори в имоти да влагат средства във висококачествени второстепенни активи

09:18 | 15.03.13 г.

Инвеститорите все повече се насочват към логистичните имоти в Европа, докато търговските имоти губят популярност, според доклада на CBRE за намеренията на инвеститорите, цитиран от онлайн изданието Property EU.

Документът показва сериозна промяна на предпочитанията към различните сектори. Също като през 2012 г. офисите продължават да са най-популярният сегмент, като те привличат гласовете на 29% от инвеститорите. Налице е обаче сериозен ръст на популярността на логистичните имоти, като 20% посочват този сектор като най-привлекателен в сравнение с 14% през 2012 г.

В същото време инвеститорите са по-предпазливи спрямо търговските имоти, като по-малка част от тях смятат търговските центрове за най-привлекателния сегмент от пазара.

Нараства и готовността на европейските инвеститори в имоти да влагат средства във висококачествени второстепенни активи и такива с добавена стойност, показва още изследването.

Близо 71% от анкетираните твърдят, че през тази година те ще бъдат нетни инвеститори, като покупките им ще надхвърлят продажбите. За сравнение миналата година този дял бе 61%.

Повечето инвеститори (58%) посочват, че през 2013 г. покупките им ще бъдат по-големи в сравнение с 2012 г. Подобни намерения през миналата година са имали 45% от участниците в проучването. От тях 30% очакват да похарчат над 20% повече за инвестиционни сделки спрямо обема на вложените средства през миналата година.

Делът на инвеститорите, планиращи през тази година да намалят вложенията си, се е свил до едва 6% спрямо 18% през 2012 г.

Повечето анкетирани (53%) посочват първокласните и ключови активи като най-привлекателни, което е увеличение на този дял спрямо 2012 г. В същото време обаче нараства и броят на инвеститорите, твърдящи, че "добрите второстепенни" и "опортюнистични/с добавена стойност" активи са най-привлекателни за тях. Делът на анкетираните, предпочитащи проблемни активи, остава на практика непроменен - 22%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:52 | 12.09.22 г.
fallback