fallback

Инвеститорът в молове Atrium продължава да подобрява финансовите си резултати

Компанията е успяла да си осигури инвестиционен рейтинг от S&P и Fitch

17:24 | 13.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Инвеститорът в молове Atrium, който притежава терен в София и има проект за търговски център, продължава да подобрява финансовите си резултати.

Печалбата преди данъци и такси на компанията, без продажбите и преоценките, е нараснала с близо 30% до 146 млн. евро през 2012 г. Брутният доход от наеми се е повишил с 12,4% на годишна база до 193,5 млн. евро, а нетният доход от наеми е регистрирал ръст от 17,1% до 181,3 млн. евро.

Печалбата на акция е нараснала до 0,32 евро от 0,28 евро, отчетени през 2011 г.

Стойността на портфейла на компанията също се е подобрила през миналата година – 2,2 млрд. евро срещу 2,1 млрд. евро през 2011 г., като активи на стойност 1 млрд. евро са съсредоточени в Полша.

Нетната стойност на активите на акция се е увеличила до 6,44 евро към 31 декември 2012 г. от 6,36 евро към 31 декември 2011 г.

Компанията е продължила да намалява задлъжнялостта си през миналата година. Предсрочно са били изплатени 4 банкови заема, отправено е и търгово предложение за обратно изкупуване на облигации с матуритет 2013 г.

Компанията е одобрила да бъде увеличен годишният дивидент със 17,6%, което отразява доброто финансово представяне и увереността на мениджмънта в перспективите пред бизнеса, посочва се в отчета за дейността през 2012 г.

В целите за настоящата година ръководството на инвеститора поставя подобряването на финансовото и оперативното представяне, фокусирането върху основните пазари (Полша, Чехия и Словакия), допълнително подобряване на капиталовата структура и ефективността на баланса, както и подобряването на връзките с ключовите клиенти и търговците, които планират експанзия в региона, в който компанията оперира.

Като един от най-големите успехи през 2012 г. от компанията определят присъденият им инвестиционен рейтинг от S&P и Fitch – двете рейтингови агенции, които са дали оценка на инвеститора. Това беше един от стратегическите приоритети на Atrium за миналата година.

Проектът на Atrium в София беше замразен заради кризата и все още компанията не планира да го възобнови, въпреки че разширява съществуващи обекти и придобива активи на ключовите пазари в Централна и Източна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:54 | 11.09.22 г.
fallback