fallback

Паневропейските фондове за имоти продължават да отчитат отрицателна възвръщаемост

За първи път се наблюдава известен отлив на инвеститори от Великобритания

10:28 | 13.03.13 г.

Паневропейските фондове за имоти са регистрирали отрицателна възвръщаемост от 2% през последното тримесечие на 2012 г., сочат данни на IPD, цитирани от онлайн изданието Property EU.

Отрицателни резултати се регистрират за трето поредно тримесечие поради продължаващия спад на цените на пазара на имоти в резултат на кризата в еврозоната.

Въпреки по-слабите резултати за 2012 г., паневропейските фондове продължават да привличат капитал, което позволява на някои от тях да се възползват от разместванията на европейския пазар на имоти.

През последното тримесечие на годината нетните инвестиции възлизат на близо 500 млн. евро, като Франция и Германия привличат най-сериозни потоци. За първи път в историята на индекса се наблюдава известен отлив на инвеститори от Великобритания.

Държавите от Бенелюкс и Централна Европа също се ползват със сравнително висока експозиция, а експозицията към южноевропейските държави Италия, Португалия и Испания, както и към Великобритания и Скандинавския регион, намалява.

Възвръщаемостта през четвъртото тримесечие на 2012 г. е в ярък контраст с други класове активи, като европейските ценни книжа отчитат възвръщаемост от над 15% за годината, а акциите, свързани с недвижими имоти, регистрират почти два пъти по-силни резултати от пазара на ценни книжа като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:38 | 10.09.22 г.
fallback