fallback

Бизнесът в Хонконг поглежда към офисите в Коулун

Районът вече привлече няколко големи банки, а правителството обяви мащабен план за облагородяването му

10:51 | 12.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Бизнесът в Хонконг се оглежда за офиси отвъд пристанището Виктория. Сериозен интерес предизвикват офисите в Коулун, където вече се преместиха някои от големите имена в областта на финансите, пише The Wall Street Journal.

Проблемът на централната част на Хонконг е, че офис площите останаха сравнително константни в продължение на десетилетие, а търсенето изключително се засили. Това доведе до сериозен ръст на наемите на първокласните офис площи, което нареди Хонконг в челото на всички класации за най-скъпи офиси в света.

Един от основните проблеми на строителите на бизнес имоти в Хонконг е собствеността. Много от отличителните за мегаполиса високи и тесни „сгради-игли“ не могат да бъдат съборени, а терените ползвани за ново строителство, тъй като имат много собственици, които понякога притежават само един етаж или част от етаж. За сравнение в градове като Лондон и Ню Йорк този проблем не съществува, а подобни сгради са отдавна заменени с небостъргачи, предлагащи значително по-голяма площ съобразно предпочитанията на корпорациите.

Коулун изглежда привлекателна алтернатива, а 118-етажният International Commerce Centre в бизнес района на западния край на полуострова вече е дом на Morgan Stanley, Credit Suisse Group и Deutsche Bank.

В района е планирано и допълнително строителство на офис площи, които успешно конкурират центъра на Хонконг, отбелязва изданието. Предлагането на качествени офиси в района се е удвоило през последните осем години, което привлече не само компании от сферата на финансите, но и големи имена от сектора на корабоплаването и застрахователни компании.

Местното правителство освен това обяви амбициозни планове за източния район на Коулун - индустриален район, където е разположено бившото летище Кай Так. Разработването на района като привлекателна дестинация обаче ще отнеме години, тъй като все още не са изградени достатъчно адекватни транспортни връзки, а служителите преминават през пристанището, за да стигнат до работните си места.

През 2015 г. трябва да бъде завършена високоскоростна железопътна връзка с континенталния град Гуанджоу. Предстои изграждането и на социална и културна инфраструктура.

Въпреки това търсенето на офиси в района се засилва. Миграцията се засили след кризата от 2008 г., като само банките са освободили близо 46 500 кв. м офиси в централната част на Хонконг. Това е спомогнало и за понижаването на наемите с 11% през 2012 г., според данни на Cushman & Wakefield.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:11 | 05.09.22 г.
fallback