fallback

Пострадали от кризата собственици на имоти в САЩ пак купуват жилища

Собственици на възбранени жилища вече възстановяват кредитния си рейтинг и пак излизат на пазара на имоти

11:14 | 12.03.13 г.

От спукването на жилищния балон в САЩ насам близо 4,8 млн. души са загубили домовете си заради възбрани, а други 2,2 млн. са ги продали чрез къси продажби, сочат данни на информационната компания за недвижими имоти Realty Trac, цитирани от CNN Money.

Все повече американци, които са се разделили с жилищата си заради кризата обаче, започват да стъпват на краката си и си търсят нови домове.

Сюзън Едуардс и съпругът й Дейв губят къщата си в Палмдейл, Калифорния, през 2010 г., след като заради тежко заболяване жената не може да продължи да работи. Скоро разходите за медицинска помощ стават толкова големи, че двойката не може да си позволи да покрива месечната си ипотечна вноска от 2 300 долара. Освен това цената на дома им се е сринала с 40% под оставащите 325 хил. долара по ипотеката. Така върху дома е наложена възбрана, заради което кредитният рейтинг на Сюзън е понижен със 70 точки, а този на Дейв - с още повече.

След като започват плащат всичките си сметки навреме, те успяват да възстановят загубения си кредитен рейтинг. Така през декември, две години след като губят старата си къща, семейството успява да си купи нова с кредит, гарантиран от Администрацията на ветераните.

Новият дом много прилича на стария, но има едно голямо преимущество: месечната вноска по ипотеката е само 1 150 долара, или половината от сумата, плащана от семейството по-рано.

Възбраните и късите продажби обикновено понижават кредитния рейтинг с между 85 и 160 точки. Загубите са по-малки, ако потърпевшият плаща поне минимума от всички останали сметки навреме. След това са нужни между 3 и 7 години, за да бъде възстановен кредитният рейтинг напълно. Някои кредитори обаче са готови да работят с кандидати за ипотека и преди това.

Например държавните Fannie Mae и Freddie Mac изискват хората, изпаднали във фалит, да изчакат пет години и да имат минимален кредитен рейтинг от 680 точки, както и да осигурят 10% от цената на имота, преди отново да могат да си закупят жилище. Ако кандидатите не отговарят на тези условия, те трябва да изчакват 7 години, след което възбраната се изтрива от кредитната история.

Ако бъде доказано, че възбраната е свързана със смекчаващи обстоятелства, като например здравен проблем, съкращение на работно място или друго еднократно събитие, периодът на изчакване може да бъде съкратен до 3 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:26 | 05.09.22 г.
fallback