fallback

Цените на бизнес имотите в САЩ почти досигнаха предкризисния пик

"Ренесансът" на ценните книжа, обезпечени с ипотеки на бизнес имоти, също се очаква да подпомогне цените

13:16 | 11.03.13 г.

Цените на бизнес имотите в САЩ ще продължат да нарастват и през следващите шест месеца, след като съживяването напоследък ги изстреля близо до нивата от пика на пазара през 2007 г., според прогнози на консултантската компания Green Street Advisors, цитирани от Bloomberg.

Има 80% вероятност бизнес имотите в страната да поскъпнат през идната половин година, твърдят експертите. През февруари цените им се покачиха с 1% и са само с един процентен пункт под рекорда, регистриран през август 2007 г.

"Ренесансът" на ценните книжа, обезпечени с ипотеки на бизнес имоти, ще подпомогне цените, особено на по-нискокачествените активи, тъй като предлагането на финансиране ще се увеличи, посочват още експертите.

Неотдавна JPMorgan Chase & Co. повиши прогнозата си за продажбите на този вид ценни книжа за 2013 г. до 70 млрд. долара спрямо 45 млрд. долара през миналия месец, след като емисиите през януари и февруари надхвърлиха очакванията.

Тръстовете за инвестиции в имоти в момента се търгуват с умерени премии спрямо нетната стойност на активите, което принципно е положителен знак за цените на апартаментите, промишлените и офис имотите и търговските центрове, твърдят авторите на доклада.

Спредът между възвръщаемостта от имоти и доходността от корпоративни облигации от инвестиционен клас също е по-широк от обичайното, което е още един сигнал за покачващи се цени, допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:36 | 04.09.22 г.
fallback